jajca, predjed, deviled egg, vražja jajca, prazniki,božič,novo leto,jesen,zima,hladne predjedi,priloge,jajčne jedi,kosilo,slovesnost,večerja,Božična večerja in običaji po svetu,Decembrski prazniki in kulinarika,Novoletna kulinarika po svetu

Polnjena jajčka - Deviled egg

Hudičevo dobra jajčka za predjed

Spar Slovenija   13.12.2023Izvor: Francija
2023-12-13
Polnjena jajčka - Deviled egg
    jajčne jedi: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Polnjena jajčka ali deviled eggs so priljubljena hladna predjed, ki izvira iz Francije, kjer so jih prvič pripravili v 13. stoletju. Polnjena jajčka so sestavljena iz trdo kuhanega jajca, ki se prereže na pol in se mu odstrani rumenjak. Rumenjak se zmeša z majonezo, gorčico, kisom, soljo, poprom in drugimi začimbami, nato pa se z žlico ali brizgalno vrečko napolni nazaj v beljak. Polnjena jajčka se lahko okrasijo tudi z drobnjakom, papriko, kaviarjem ali drugimi dodatki. Polnjena jajčka so enostavna za pripravo, vendar zelo okusna in dekorativna. V tem receptu vam bomo pokazali, kako jih lahko naredite doma in postrežete svojim gostom.

Sestavine

Masleni preliv:

35 g masla

50 g olivnega olja

1 žlička rdeče paprike

Sveža zelišča (nasekljana)

Jajca:

6 jajc M velikost

2 žlici kisle smetane

1 strok nasekljanega česna

2 rezini limone za limonin sok

2 žlički gorčice

1 žlička majoneze

Postopek

V večji ponvi na srednjem ognju segrevajte maslo toliko časa, da se stopi in obarva zlato rjavo. Ko se na dnu ponve naberejo rjavi koščki jih s kuhalnico postrgajte in premešajte. Med praženjem masla redno mešajte, dokler ne dobite zlate barve in vonja praženih oreščkov.

Ugasnite ogenj in dodajte olivno olje ter ostro papriko. Premešajte in odstavite. Prelijte v skodelico in pustite, da se ohladi.

V večjem loncu skuhajte jajca. Ko voda zavre kuhajte vsaj 8 minut oz. toliko časa, da so jajca trdo kuhana.

Kuhana jajca prestavite v ledeno vodo in jih olupite. Jajca po dolžini prerežite na polovico in rumenjake s čajno žličko previdno ločite od beljaka.

Rumenjake nadevajte v ločeno skledo. Dodajte jim kislo smetano, česen, sok limone, sol in poper po okusu, gorčico in majonezo. S pomočjo vilic vse skupaj spasirajte, da dobite gladko maso brez večjih grudic.

Maso nadevajte v vrečko za dekoriranje z dekorirnim nastavkom (maso lahko nadevate na beljake tudi kar z žlico) in napolnite luknjo beljakov, kjer je bil prej rumenjak.

Ohlajeni masleni mešanici primešajte sveža zelišča, nato pa jajčka pokapajte z maslenim prelivom.


Opombe

Avtor recepta je Nina Zorčič

SPONZORIRANO SPOROČILO

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.