Jurčki v omaki s curryjem

gobova omaka z začimbo, ki je v tej kombinaciji nismo vajeni

mamamia  Izvor: povsod, kjer rastejo gobe
Jurčki v omaki s curryjem
    gobje jedi
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  3
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 2 osebi

300 g svežih jurčkov

1 manjša čebula

3 stroki česna

1 žlica sesekljanega koriandra (zeleni del)

0,5 dl belega vina

sol, poper

1 čajna žlička curryja

1 dl sladke smetane

1 žlica olja

Postopek

Čebulo zrežemo na kocke in jo pražimo na zmerno razgretem olju, da postekleni. Dodamo na lističe zrezane jurčke in malo pražimo, dodamo sesekljan česen, sol in poper. Premešamo in zalijemo z malo vina. Na zmernem ognju dušimo, občasno dolijemo malo vode, dokler se gobe ne zmehčajo (10 do 15 minut). Potem gobe potresemo s curryjem, dodamo še sesekljan koriander, premešamo, dodamo sladko smetano, ponev malo tresemo, ugasnemo ogenj in pustimo v pokriti posodi nekaj minut.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Mygrace

Št. objav: 6506

Objavljeno 29.9.2012 ob 11:17

Sem v oklepaju napisala, da to ni res. Itak jem vse. Vampi so moja omiljena hrana, tudi v juhci magari s krompirjem in malo okisani....če jih ne pojem polovico medtem, ko jih režem...

Šampinjoni so za moje pojme dokaj brez okusa, tako, da tako eksperimentiranje za mnenje o tem receptu ne bi bilo merodajno. No ja, za ljubitelje karija mogoče.

Evo, pa sem začela še jaz teoretizirati.

Trixi  

kuha že od: 23.9.2003

Št. objav: 15196

Objavljeno 29.9.2012 ob 14:21

Jaz pa koriandra ne prenesem. Sem ga kupila pred meseci v Lidlu vsa navdušena, ker ga na 24 kitchen tako hvalijo. Ampak, ko sem odprla vrečko mi je postalo kar slabo...kot bi stare prešvicane štumfe vohala. Mogoče je v hrani nekaj drugega, ampak vonj je ogaben..Je romal v smeti, blak...

Kari pa zna bit zanimiv z gobami, naslednjič bom v en del dala malo poskusno. Kaj pa če bi dala kurkumo, ker jo imam strašno rada v kaki zelenjavni juhi.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15823

Objavljeno 29.9.2012 ob 21:41

sarabande je zadel bistvo - curryja je zelo malo glede na količino gob in okus curryja nikakor ni prevladujoč. Itak, da kombinacija vsem ni všeč, kateri recept neki ugaja vsem? Je pa res, da bi veljalo prej poskusit in potem komentirat okus, čeprav tudi drži, da lahko o okusu sklepamo že iz navedenih sestavin. Seveda je tudi res, da nekateri a priori zavračamo nekatere kombinacije - saj jih jaz tudi. Tako da glede mene ni problema, če ta recept komu "ne sede".

Ideja za ta recept - da se gobam doda curry - pa se mi je utrnila ob branju knjige Gobe v kulinariki, avtorice Marinke Pečjak, mame našega šefa Jerneja. V omenjeni knjigi je veliko še bolj "eksotičnih" receptov z gobami, tudi z azijskim navdihom (pa še s katerim drugim ...). Sama gob sicer ne jem (najraje imam gobovo juho iz vrečke, hehe) , jih pa veliko pripravljam za moža in prav on me vzpodbuja k neobičajnim kombinacijam tudi v zvezi z gobami.

Trixi, kurkuma bo omaki dala rumeno barvo, sicer ima sama kurkuma tak bolj trpek okus. Kakšen korinader pa si kupila, da je bil v vrečki? Jaz namreč uporabljam le svežega, predvsem zeleni del, a tudi korenino dam v kakšno azijsko juho ali zelenjavno jed. Je pa res, da mnogim ni všeč zavljo dokaj izrazitega vonja in nenavadnega okusa, malo na sladkasto "potegne". Uporabi peteršilj, ne glede na razliko v okusu je čisto okej zamenjava.

fasulas, če boste pripravili to omako, sporoči, kako vam je bila všeč.

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 30.9.2012 ob 11:56

Vesel

Recept smo komentirali brez predhodnega kuhanja,kot veliko receptov tukaj..glede na izkušje v kuhinji, poznavanju začimb,zelišč in dišavnic ..to je dober,klasičen recept za gobovo omako z dodanimi eksotičnimi začimbami.Bi bila pa bolj vesela kakšnega res azijskega recepta (mislim da tam ne prevladujejo jurčki,smetana..)

Knjige g.Marinke Pečjak poznam,glede na mojo profesuro,in kar se spomnim je bila njena knjiga o mikrovalovni pečici prva in težko pričakovana na slovenskem knjižem trgu ,enkrat po letu 1980 pri nas.

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5048

Objavljeno 30.9.2012 ob 14:45

V bistvu sem res purist ampak ne ortodoksni :) Tudi sem že slišal kaj je fusion Vesnuška ni panike, celo prebral kar precej na temo , si ogledal videe in bil tudi na precej mestih, kjer ta trend uspešno izvajajo . Sem pa poudaril, da kdor ima to rad, naj pač tako dela in mirna Bosna.

Kotarca  

kuha že od: 13.6.2010

Št. objav: 614

Objavljeno 30.9.2012 ob 20:26

Danes naredila te gobe.

Ne strinjam se s sarabande, ki pravi, da curry poudari okus gob. Poudari ? Že mogoče, verndar če gobe le poprašimo, čajna žlička pa njihov okus dobesedno zaduši.

Sama jed je dokaj okusna, nenavadna, a okusna. Vendar je pet oseb mnenja, da naj imajo gobe okus po gobah. Tu namreč začimbe tako prevladajo, da jih ni čutiti.

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 1.10.2012 ob 9:08

No ja, tale recept bi na žalost lahko kar spustila - že leta ne hodim več na lov za gobami, v petek so sicer imeli na tržnici sijajne jurčke; po 35 evrov so bili, sveže škarpene pa po 30 evrov in sem se potem odločila za ribo.

Ampak res ne vidim razloga, da se ne bi menili o tem ali kakšnem drugem receptu in to še preden smo ga preizkusili.

Kakor jaz vidim tale forum, se vsaj v glavnem vse vrti okrog hrane in kuhanja. In je seveda, tako kot v vsaki drugi zvrsti tudi precej teorije.

Lahko razumem, da je ta za določen sloj moteča, ampak mislim, da smo v glavnem vsi zadovoljni z razpredanjem o tej ali drugi zadevi ki gre v lonec, pa o tem kako to toplotno ali drugače obdelamo.

Saj tisto kosilo znamo vsi skuhat, tale kulinarika je pa nadgradnja, malo pošpegamo, kaj drugi dnevno varijo, predvsem je pa to ena enciklopedija tega, kaj je vse mogoče.

Seveda imamo vsi bolj ali manj trdna in izdelana stališča o primerni hrani. Konec koncev vsi jemo, hvalabogu vsaj zaenkrat vsaj enkrat dnevno. In smo čisto vsi, brez izjeme eksperti za hrano.

Pa tudi čisto vsi poklicani, da se menimo o takih in drugih receptih, še preden smo jih skuhali v obskurnosti te ali one kuhinje.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15823

Objavljeno 1.10.2012 ob 9:14

No, da ne bo kakršnega koli nesporazuma: debata pod tem receptom je takšna, kot si jo jaz predstavljam tu na kulinariki: soočanje različnih mnenj, vsak seveda zagovarja svoje, nihče nikogar v nič ne sili, nič se ne žalimo .... Pač različni pogledi na eno te isto stvar.

Trixi  

kuha že od: 23.9.2003

Št. objav: 15196

Objavljeno 1.10.2012 ob 10:20

Mamamia, koriander je bil zelen (izgledal je kot peteršilj)...Zame bo kar peteršilj dober.

ZAČETNICA  

kuha že od: 2.2.2007

Št. objav: 1985

Objavljeno 22.10.2012 ob 13:51

Jaz sem enkrat delala rižoto s šampinjoni in sem dala malo curryja zraven in nam je vsem odgovarjal okus.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecanjica1998
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.