Krompiruša

cole  Izvor: Bosna
Krompiruša
    priloge: krompir
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

6 - 8 listov vlečenega testa

1/2 kg krompirja, narezanega na kockice

1 drobno sesekljana čebula

sol

poper

olje

maslo

1 žlica Vegete (ali kaj podobnega)

Postopek

Na olju prepražimo čebulo, dodamo narezan krompir, sol in poper. Dušimo približno 10 minut. Na vsako plast testa porazporedimo krompir, zavijemo in položimo v namaščen pekač. Po vrhu dodamo koščke masla. Pečemo na 190 stopinjah 35 - 40 minut. Na koncu prekuhamo 1 - 2 dl vode z 1 žlico Vegete in prelijemo vroče na vroče.


Opombe

Na pečeno krompirušo najbolj paše še kakšna žlica kisle smetane. Za manj kalorično variacijo pa tudi samo navaden jogurt.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

tinka  

kuha že od: 19.4.2004

Št. objav: 116

Objavljeno 20.6.2006 ob 8:36

A ni premalo krompirja za 6-8 listov vlečenega testa?

vojo  

kuha že od: 23.12.2005

Št. objav: 2

Objavljeno 21.6.2006 ob 20:16

Mislim, da je krompirja premalo. Jaz dodam v nadev malo manj mastne skute in pora oz. por dodam pri praženju čebule. Vegeto dam v nadev. Ko je burek pečen, dam v vodo eno do dve žlici kisle smetane odvisno od količine in prelijem , nato pa še malo pečem, da se voda izpari.

Zelo okusno, se splača narediti.

cole  

kuha že od: 26.4.2006

Št. objav: 20

Objavljeno 21.6.2006 ob 20:51

Krompirja ni nič premal, to je taka bolj light zadeva. Saj ko se nareže na kockice in fajn porazporedi po listih ga zgleda ful. Tisto s porom se sliši pa tudi fajn. A je katera kdaj probala tako podobno zadevo - pito - ampak z zeljem?

lidia  

kuha že od: 2.4.2007

Št. objav: 267

Objavljeno 26.7.2010 ob 17:41

Vlečeno testo sem naredila sama... Krompiruša je bila naravnost odlična...

medvedica  

kuha že od: 27.12.2010

Št. objav: 39

Objavljeno 9.2.2011 ob 13:47

vlečeno testo sem naredila sama, ampak delam malo drugače, in sicer krompir narežeš na kockice dodaš olje, poper in vegeto, vse skupaj zmešaš in porazdeliš po vlečenem testu. nič ne pražim in dušim, dobro je tudi če krompir poper ... zmešaš s kislo smetano. Priložila sem slikco:)

kuham za dušo  

kuha že od: 6.10.2012

Št. objav: 186

Objavljeno 6.2.2015 ob 20:18

Vesel

Odličen recept. Sama sicer delam domače vlečeno testo iz pirine moke in je odlično. Je pa velika razlika, če si vzamemo čas, narežemo krompir na male kocke.

Zelo okusno in dobro!

Priporočam!

Didica  

kuha že od: 25.8.2013

Št. objav: 92

Objavljeno 17.3.2015 ob 11:13

Tale krompiruša je res vredna svojga greha. Mi jo naravnost obožujemo. Pa 1/2 kg krompirja je res zadosti, mi damo malo več čebule. Na koncu pa jo premažemo še s kislo smetano. Res je super kosilo. Zraven paše še skleda solate ali pa navdni jogurt, odvisno od okusa. Kdor ima rad bureke, naj poskusi tudi tega.

ORHIDEJA00  

kuha že od: 21.1.2012

Št. objav: 201

Objavljeno 17.3.2015 ob 20:41

Kuham za dušo, prosim za recept za vlečeno testo iz pirine moke, kakšen delež moke iz pire vzameš, polnozrnato ali gladko?

Obožujem štrudle, samo ne iz bele moke!

Hvala in ln

kuham za dušo  

kuha že od: 6.10.2012

Št. objav: 186

Objavljeno 8.9.2015 ob 22:04

Vesel

@ORHIDEJA00:

Recept za pirino testo (s sliko) objavim v kratkem, ker vas je kar nekaj, ki me sprašuje po njem.

Na hitro pa takole:

* cca 200g pirine polnozrnate moke (kupujem kar blagovno znamko od "najboljšega soseda", mislim, da jo pakira pa kar Mlinotest)

* vode po občutku, cca 1,5dcl (lahko več na začetku)

* pol žličke Himalajske soli

* 3 žlice domačega jabolčnega kisa

* 1 žlica navadnega sončničnega olja

Postopek:

Zamesim testo tako, da pride kompaktno in po občutku dodajam moko. Pira potrebuje več vode kot navadna po mojih izkušnjah in zato naprej zamesim z neko fiksno količino vode, potem, tekom gnetenja pa potresem čisto malo moke po delovni površini, če opazim, da je testo nekoliko lepljivo. Sproti otresem odvečno moko s testa. Dodajam res male količine moke v tem primeru. Pomembno je vztrajno in dolgotrajno gnetenje - mesenje. Bi rekla, da je to še najbolj pomembno pri vlečenem testu. Mesim dobrih 15min. Naredim na roke. Lahko bi tudi strojček uporabila, pa menim, da lepše pride na roko. Končam, ko je mehko na otip kot dojenčkova ritka, priti more res mehko.

Potem pa vzamem eno navadno plastično vrečko (za pakiranje živil) in jo malo noter naoljim, potem čisto malo naoljim še testo. To je vsega skupaj 1-2 žlici sončničnega olja. Toliko, da je testo pokrito z oljem. Dam v vrečko, zavijem, postavim v hladilnik za cca 2-3h, če se mi mudi, a praviloma pustim kar čez noč v hladilniku.

Dlje kot počiva testo, lepše se mi razvleče.

Razvlečem na dodobra pomokanem prtu. Treba je imeti malček potrpljenja in bo šlo! :)

Včasih ne rata, pa poskusiš znova in bo šlo. Mogoče sem morala narediti ene 3x preden sem osvojila tehniko netrganja pirinega testa. Najbolj pomembno pa je, da smo testo dobro pregnetli in da potem testo počiva vsaj kaki 2h.

Sestavine niso fiksne, ker sem ugotovila, da je najbolje, da delam po občutku. Vzamem približno iste količine kot za navadno testo iz bele moke. Pazim, da dodam na začetku dovolj vode, potem pa že lahko malo prilagajam količino moke, ko jo poprašim po delovnem pultu med gnetenjem.

Tako, upam, vam bo ratalo in da boste zadovoljni s končnim rezultatom. Pa kar še vprašajte, če bo kaka dilema. :)

Pozdrav in obilo užitkov ob peki. :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.