Eklerji

nebeško dobre slaščice iz paljenega testa, polnjene z domačo vanilijevo kremo

sara  
Eklerji
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 18 kosov

Paljeno (kuhano testo):

90 g moke

ščep soli

60 g masla

150 ml vode

2 jajci

Vanilijeva krema:

300 ml mleka

60 g sladkorja v prahu

1 žlica moke

2 žlici škroba (Gustin)

1 jajce

1 jajčni rumenjak

vanilijev strok

žlička masla

Obliv:

125 g jedilne čokolade

maslo

Postopek

Testo:

V kozico zlijemo vodo, dodamo maslo in počasi segrevamo, dokler se maščoba ne stopi. Ko voda zavre, dodamo moko, pomešano s soljo. Močno mešamo, da nastane gladek, svetleč cmok, ki se loči od posode. Odstavimo in pustimo, da se ohladi. Ohlajenemu dodamo jajci in stepamo, da postane gladko, svetleče testo, ki ga lahko brizgamo (1. fotografija). Testo nadevamo v brizgalno vrečko brez nastavka (premer 1 - 2 cm) in nabrizgamo na pekač obložen s peki papirjem - približno 6 cm dolge svaljke. Med njimi naj bo 1 - 2 cm prostora, ker se razlezejo in narastejo. Konec testa odrežemo od vrečke (2.fotografija). Pečemo v ogreti pečici pri 220 stopinjah približno 25 minut, da narastejo, postanejo čvrsti in zlato - rjavi. V vsak ekler naredimo ob strani zarezo (3. fotografija) ter jih postavimo nazaj v pečico, da se še nekoliko osušijo (5 minut). Nato jih ohladimo.

Krema:

Mleko počasi segrevamo. Medtem stepamo sladkor, moko, jedilni škrob, jajce, rumenjak, dokler ne nastane gladka krema. Dodamo malo toplega mleka. Mešanico prelijemo v kozico z mlekom in počasi, med stalnim mešanjem, segrevamo, dokler se ne zgosti in skoraj zavre. Odstavimo in dodamo maslo ter vanilijev strok. Kremo pokrijemo, da se ne naredi mrenica in pustimo, da se ohladi. Ohlajeni odvzamemo strok. Nadevamo v brizgalko in napolnimo eklerje (4. fotografija).

Obliv:

Čokolado stopimo skupaj z maslom nad soparo. Zgornjo stran vsakega eklerja pomočimo v čokolado in postavimo na rešetko ali krožnik. Ohladimo v hladilniku, da se čokolada strdi (5. fotografija). Dober tek!


Opombe

Namesto vanilijeve kreme lahko uporabimo stepeno sladko smetano. Masla porabim toliko, da je čokolada gladko tekoča, oziroma, da se eklerjev lepo prime in ne teče z njih - delam po občutku. Vanilijev strok po uporabi nekoliko sperem, osušim in prihranim ali dam v sladkor - do sedaj se je obneslo. Do sedaj sem jih pripravljala za dva abrahama (po 100 komadov), fantovščino, moške žurke, ...

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

anagerzina  

kuha že od: 29.11.2002

Št. objav: 280

Objavljeno 2.11.2005 ob 7:17

Sara, to zgleda pa zelo dobro - bo treba probat. Super se mi tudi zdi, da si poslala slikce za cel postopek priprave eklerjev. Kmalu bo kulslo kot kuharske knjige s slikami za cel postopek in ne samo končni izgled. Bravo!

Fani  

kuha že od: 18.7.2002

Št. objav: 371

Objavljeno 2.11.2005 ob 10:20

Tudi meni se zdi super za slikce za postopek.

In tole je krasno, da kremo napolniš z brizgalko. Naredila sem princeske, saj je bilo krasno, vendar dela je res veliko, prsti in usta so potem vsi od kreme in smetane... Saj odtehta, da je dobro, pa vendar. In za naše pecivo ni pecivo, če ni oblito s čokolado, to je dodaten plus za te eklerje nasproti princeskam.

sara  

kuha že od: 2.10.2001

Št. objav: 383

Objavljeno 2.11.2005 ob 12:53

Hojla!

Me veseli, da vam je všeč. Rada imam sistematično urejene zadevščine, četudi gre samo za prikaz postopka.

Kar se pa tiče same sladice...za bližnje, za kolege in znance bi jih lahko delala non stop. Saj se sliši samohvalisarsko, pa kaj.... Pred tremi leti sem jih kupila v Španiji (so se mi že takrat moji zdeli boljši :))in sem dala za enega 2,50 evra!!!!!!!

Postopek je sila preprost, le dolgotrajen...a se splača!

Lp in veliko eklarijad vam želim!

anja27  

kuha že od: 2.6.2005

Št. objav: 1085

Objavljeno 3.11.2005 ob 11:29

Uhuhu, super izgleda ta zadeva. Večkrat sem sicer pekla princeske eklerjev pa še ne, pa se morda le lotim, zdaj ko so počitnice in ne rabim v službo.

Sara, a notri v eklerjih bo zagotovo ratala luknja, da bo prostor za nadev? Ali pač z brizgalko kar nabrizgaš v ekler, in se pač nadev razleze kamor ima prostor?

Rebeka  

kuha že od: 1.10.2001

Št. objav: 563

Objavljeno 3.11.2005 ob 11:42

Izgleda super!! Kaj je kdo probal polniti s čokoladno kremo? Lani ko sva bila v Turčiji se jih sploh nisva morala najesti in vrjetno jih bom že ta vikend poizkusila narediti. Vrjetno ne bi bilo nič narobe če bi dodala jedilno čokolado ali pa mogoče v prahu. Kaj mislite?

sara  

kuha že od: 2.10.2001

Št. objav: 383

Objavljeno 3.11.2005 ob 20:52

Zelo vesel

Anja....meni se je luknja še vedno naredila!! Vedno...je pa dobro, da se držite navodila, prerežete ob strani in date še malo v pečico, da se dodatno osušijo. Razleze se pa res po celi luknji ;)

Rebeka...nisem še delala....meni se zdi najbolje z vanilijevo kremo...poskusite s kakavom ali čokolado v prahu. Svetujem vam, da od kreme vzamete del in zmešate s čokolado - za probo...potem boste pa že videla. Mogoče bi pa dodala čokolado že v fazi mešanja jajc , moke in jedilnega škroba, torej preden vlijete zmes v mleko...poskusite...

Mož pravi, da bomo kar pri vanilijevi kremi ostali :)) ;)

Srečno!

sara  

kuha že od: 2.10.2001

Št. objav: 383

Objavljeno 3.11.2005 ob 21:39

Pozabila sem napisat, koliko časa jih lahko imate v hladilniku... Pri nas sicer izginejo zelo hitro, vendar jih ne imejte v hladilniku več kot dva dni, saj gre za jajčno kremo...

Lp

Noa  

kuha že od: 13.2.2003

Št. objav: 716

Objavljeno 3.11.2005 ob 21:56

Vesel

Ciao, Sara!

Res super in nazorne fotke in lepo, uporabno napisan recept! Te vrste sladice sicer še ne poznam, mogoče pa se je kdaj lotim...čokoladno različico seveda...

sara  

kuha že od: 2.10.2001

Št. objav: 383

Objavljeno 8.11.2005 ob 23:43

Hojla!

Sem malo tuhtala... se mi zdi, da je vanilijeva krema že sama po sebi tako dobra, da jaz ne bi čokolade zraven mešala....Kaj pa vem?! Se mi zdi, da bo potem preveč čokolade...

Lp,

Rebeka  

kuha že od: 1.10.2001

Št. objav: 563

Objavljeno 9.11.2005 ob 9:11

No, sedaj je pa preizkušeno! Naredila sem jih iz dvojne količine, med kuhanjem sem v eno dodala malo jedilne čokolade. Obolje je bilo (v pol ure smo jih pojedli - 5 oseb), samo se mi zdi da vanilijeva krema vseeno boljša. Komentar ostalih: čez 2 dni nova runda samo ne vem kdo jih bo delal. Jaz sem jih kar potrosila s sladkorjem ni bilo več časa za pomakanje.

Meni pa še vedno čokoladna krema ne da miru. Noa kakšna je tvoja različica?

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.