Lignji v pečici z balzamičnim kisom in pinjolami

Lignji v pečici z balzamičnim kisom in pinjolami
    morska hrana: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

600 g očiščenih lignjev

100 g pinjol

1 dl olivnega olja

1 dl suhega belega vina

1 jušna žlica balzamičnega kisa

5 strokov česna

svež peteršilj

sol

poper

pol jušne žlice masla

pol jušne žlice moke

Postopek

Lignjem odrežemo lovke in jih narežemo na obročke. Peteršilj in olupljen česen drobno sesekljamo. Lignje naložimo v pekač, dodamo česen in peteršilj in polijemo z olivnim oljem. Vse dobro premešamo in pečemo 10 minut v pečici, predhodno ogreti na 200 stopinj. Medtem, ko se lignji pečejo, v ponvi brez olja na srednje močnem ognju pražimo pinjole, dokler ne dobijo zlato - rumene barve. Med praženjem mešamo in pazimo, da se nam ne zažgejo (rajši jih prepražimo malo manj, kot preveč). V majhni skledi ali šalici naredimo masleno kocko: pomešamo maslo in moko, da nastane gosta zmes s katero bomo zgostili omako. Po desetih minutah lignje premešamo, polijemo z belim vinom, dodamo pražene pinjole, balzamični kis in masleno kocko. Mešamo, da se maslena kocka stopi. Vrnemo v pečico in pečemo še približno 10 minut. Na koncu solimo in popramo po okusu, dodamo še malo svežega peteršilja in ponudimo toplo.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

lana  

kuha že od: 28.12.2003

Št. objav: 33

Objavljeno 6.5.2005 ob 9:40

Žal ne vem kaj so pinjole? Prosim za pojasnilo, kajti recept je mikaven za prihajajoče poletje.

Hvala za odgovor!

sarabande  

kuha že od: 1.5.2002

Št. objav: 879

Objavljeno 6.5.2005 ob 11:04

Pinjole so skupno ime za seme več vrst borovcev. Pri nas pod tem imenom razumemo seme vrste pinija (Pinus pinea), ki raste povsod ob Mediteranu. Seme se nahaja v storžih, ki se v naravi sami odprejo, ko dosežejo določeno zrelost in seme potem pade na tla. Za uporabo v kulinariki je treba pinjole vzeti ven iz storžev, v katerih so čvrsto zaprti. V ta namen segrevajo storže na soncu ali ob umetnem viru toplote dokler se ne odprejo. Semenke so dolge 1 do 2 cm, imajo temno in zelo trdo lupino znotraj katere se nahaja užitno jedro bogato z maščobami. V enem storžu je okrog 100 semenk. Pinjole so zaradi napornega postopka nabiranja in ločevanja od storžev zelo drag dodatek hrani (iz 100 kg storžev dobimo 15 do 22 kg pinjol). Vendar so zelo okusne in se jih splača probati. Pinjole so uporabljali še stari Rimljani (najdene so v ruševinah Pompejev). Dodajali so ih jedem in iz njih izdelovali tudi vino. Poznali so celo pasto podobno gorčici, izdelano iz zmletih pinjol, mandljev in kisa. Dodajali so jih v klobase, solate, omake in peciva. Po ukazu papeža Klementa IX je bil severno od Rima v bližini mesta Regena leta 1666 posajen velik gozd Pinus pinee, ki obstaja še danes. Italijani to drevo imenujejo pinus domestico ali pinone, francozi pignion, v arabskem svetu je znano pod imenom sanawar. Pinjole je treba hraniti v hladnem in suhem prostoru, ker se zaradi velike koncentracije maščob lahko pokvarijo. Sveže jih lahko ohranimo v hladilniku v tesno zaprti posodi do 3 meseca, zmrznjene jih lahko hranimo do 9 mesecev. Italijani pinjole veliko uporabljajo v različnih jedeh, večinoma v Liguriji (znana je pesto omaka iz bazilike, pinjol, sira, česna in olivnega olja) in na Siciliji. Jedem jih lahko dodamo sveže ali pa jih prepražimo na majhni količini olja. Dodamo jih lahko tako v mesne, divjačinske in ribje jedi kakor tudi v slaščice. Iz njih lahko pridelamo tudi olje. Za pinjole pravijo, da so afrodizijak. V ljubljani se jih lahko kupi na centralni tržnici, pod arkadami v trgovini kjer prodajajo suho sadje. Cena je 600 SIT za 100 gramov.

lana  

kuha že od: 28.12.2003

Št. objav: 33

Objavljeno 6.5.2005 ob 23:07

Hvala za tako dolgo in obširno obrazložitev, kaj so pinjole. Sedaj bom vedela in jih bom lahko tudi uporabljala. Lep nočni pozdrav!

mimika  

kuha že od: 7.1.2002

Št. objav: 2107

Objavljeno 16.5.2005 ob 10:36

Kaj ponudiš za prilogo?

sarabande  

kuha že od: 1.5.2002

Št. objav: 879

Objavljeno 16.5.2005 ob 11:07

Ker je to jed z izdatno omako, za prilogo lahko ponudimo kuhan riž, krompir kuhan v slani vodi, krompirjeve cvrtke, široke rezance (ali kakšne druge testenine), krompirjev pire ali pa samo svež hrustljav kruh. Seveda se dobro poda še kakšna solata.

mimika  

kuha že od: 7.1.2002

Št. objav: 2107

Objavljeno 7.6.2005 ob 9:28

Včeraj sem pripravila tole jed. Zraven sem ponudila basmati riž. bilo je super, le malo zakislilo je. Verjetno sem dala preveč vina in preveč kisa. Edina pripomba je pravzaprav, da so bili lignji malce trdi. Imela sem jih kakšno minutko dlje v pečiči, pa še prevreč vroča je bila, ker sem pozabila, da sem zavrtela na 250. Lepo prosim za kakšen nasvet.

Hvala

sarabande  

kuha že od: 1.5.2002

Št. objav: 879

Objavljeno 7.6.2005 ob 11:16

Verjetno je res vaša jed bila prekisla zaradi preveč vina in/ali kisa. Glede tega, da so bili lignji pretrdi: jaz ponavadi večkrat med pripravo preverim lignje, vzamem jih iz pečice, ko so še rahlo čvrsti, vendar ne žilavi. Ko en obroček lahko pregrizem brez težav in pri tem čutim le nekaj upora, vem, da je čas da jih vzamem iz pečice. Treba je upoštevati, da je to jed pripravljena v pečici in da se priprava nadaljuje tudi nekaj časa potem, ko jo vzamemo iz pečice, dokler se ne začne ohlajati. Opazil sem tudi, da je razlika, če uporabim sveže ali zmrznjene lignje. Namreč zmrznjeni bodo pripravljeni prej.

mimika  

kuha že od: 7.1.2002

Št. objav: 2107

Objavljeno 7.6.2005 ob 11:33

Hvala za odgovor. Kmalu bom poskusila znova, ker je jed zares dobra. Takrat sporočim, kakšen bo rezultat.

To je super jed za začetnike v morski kuhinji in še zlasti za tiste, ki ne marajo špricanja in ostalih neprijetnosti, ki so sicer povezane s pripravo lignjev.

mimika  

kuha že od: 7.1.2002

Št. objav: 2107

Objavljeno 2.8.2005 ob 7:45

Sinoči sem ponolno naredila tole reč. Držala sem se navodil glede temperature, dolžine pečenja in količine kisa. Zraven sem imela basmati riž. Super dobro. Hvala za okusen in preprost recept, s katerim sem presegla svoje nezaupanje do lignjev.

Szdenka  

kuha že od: 22.10.2003

Št. objav: 220

Objavljeno 2.8.2005 ob 7:48

Pri lignjih me moti to, da spustijo precej tekočine. Ali se mora tekočina posušiti?

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.