Malinova tortica

preprosta torta manjšega premera za čisto razvajanje

Katja D  Izvor: Moj recept
Malinova tortica
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Torta premera 20 cm

Za biskvit:

75 g ostre moke

75 g sladkorja

3 jajca

aroma vanilije

žlička pecilnega praška

Za nadev:

250 g malin

250 g mascarponeja

malinov sirup

sladkor v prahu (po potrebi)

1 vrečka želatine fix-a

Za okrasitev:

poljubno, npr. sladka smetana

Postopek

Najprej pripravimo dva tortna modela s snemljivim obročem premera 20 cm: na dnu ju obložimo s peki papirjem ali aluminijasto folijo. Če tortni model nima obloge proti prijemanju, stene obroča malo namastimo z maslom ali margarino.

Pripravimo biskvitno testo: jajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljake z električnim mešalnikom stepemo v zelo trd sneg. Rumenjake s sladkorjem z električnim mešalnikom temeljito stepemo, da dobimo svetlo rumeno zmes. V zmes rumenjakov in sladkorja na roke z metlico nežno vmešamo sneg, potem pa počasi dodajamo še presejano moko s pecilnim praškom.

Biskvitno maso razdelimo v oba pekača. Oba biskvita pečemo hkrati, v vnaprej ogreti pečici, pri 180 stopinjah, približno 15 do 20 minut. Ko sta pečena, ju zvrnemo iz modela in pustimo, da se ohladita.

Maline pretlačimo ali pa jih v mikserju na hitro zmeljemo, da dobimo gosto kašo (naj bo še malo grudičasta). To kašo po potrebi osladimo z malinovim sirupom in/ali sladkorjem v prahu (vmešamo ga z žlico). Dodamo mascarpone in z električnim mešalnikom mešamo, da dobimo gladko zmes. V dobljeno zmes ob stalnem mešanju vsujemo želatino fix. Dobro premešamo in poskusimo, ali je nadev dovolj sladek. Če je prekisel, dodamo še malo sladkorja v prahu.

Oba ohlajena biskvita po enkrat prerežemo, da dobimo štiri tortne oblate.

Obroč tortnega modela postavimo na krožnik, na katerem bomo torto servirali. V obroč postavimo en oblat. Malo ga navlažimo z vodo, nato nanj razporedimo tretjino malinovega nadeva. Nadev lepo poravnamo. Nadaljujemo s sestavljanjem torte: drugi oblat, tretjina nadeva, tretji oblat, tretjina nadeva, zadnji oblat

Torto pokrijemo in jo vsaj za 12 ur postavimo v hladilnik. Potem previdno odstranimo tortni obroč. Torto poljubno okrasimo.


Opombe

Če nimate dveh tortnih modelov, lahko vso biskvitno maso spečete naenkrat. V tem primeru jo je treba peči približno 35 minut (odvisno od pečice). Pečeni biskvit razrežete na tri ali štiri dele (odvisno od vaše spretnosti pri rezanju).

Maline so lahko sveže ali zamrznjene. Zamrznjene samo odmrznite in naprej delajte kot s svežimi (naj vas ne moti, da spustijo veliko soka, v kremi se bo vse strdilo).

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Katja D  

kuha že od: 20.5.2006

Št. objav: 446

Objavljeno 1.12.2010 ob 7:43

Mascarpone lahko nadomestimo s smetano, in sicer uporabimo četrt litra smetane: smetano stepemo, potem pa ji dodamo mešanico malin in malinovega sirupa. Naprej delamo po receptu (počasi vmešamo želatino fix, po potrebi sladkamo ...).

Klarka  

kuha že od: 8.9.2008

Št. objav: 52

Objavljeno 5.8.2011 ob 21:43

Čeprav je torta že v hladilniku, me skrbi, da sem za pol kg malin in pol kg maskarponeja dala premalo želatine fix (samo eno vrečko). Po koliko časa pa naj bi se krema strdila? Okus kreme je božanski, sam kaj, če se bo torta sesedla... :(

Tjassi  

kuha že od: 6.11.2007

Št. objav: 8

Objavljeno 26.9.2011 ob 21:40

Odlična torta, delala sem premera 26, namesto malin jagode, drugače pa vse po receptu z večjo količino sestavin. Še se bo pekla, naslednjič z malinami.:)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.