Sočna karamel torta

zelo preprosta torta s polnim okusom karamele

Sočna karamel torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Za testo:

3 cela jajca

12 žlic sladkorja

12 žlic olja

12 žlic mleka

12 žlic moke

3 žlice grenkega kakava

1/2 pecilnega praška

Za preliv testa:

12 žlic sladkorja

6 dl mleka

Za karamelno kremo:

10 dag sladkorja

3 sladke smetane (po 1/4 l)

1 žlica sladkorja

zvrhana žlica Gustina zmešana z malo vode

žlica medu

4-6 lističev želatine

Postopek

Pripravimo tortni model premera 26 cm. Segrejemo pečico na 180 stopinj.

Preko sita presejemo moko, kakav in pecilni prašek in dobro premešamo. Cela jajca stepamo s sladkorjem, da močno naraste. Prilijemo olje in stepamo dalje ter dodamo mleko. Primešamo moko in damo v pečico (testo bo zelo redko, vendar nikar ne skrbite). Medtem pripravimo preliv za pečeno torto: v ponvi karameliziramo sladkor do jantarne barve in počasi prilivamo 6 dl mleka. Kuhamo, dokler se ves sladkor ne raztopi.

Pečeno torto malo ohladimo in jo polijemo z vročim karamelnim prelivom. Torto sedaj ohladimo, vendar jo pustimo v modelu.

Za kremno plast je postopek naslednji: v eno ponev zlijemo eno in pol smetane in jo segrejemo, vendar pazimo, da ne vre. V drugi ponvi stopimo sladkor, da karamelizira do rdečkasto jantarne barve in vlijemo v smetano (pazite, naredili se bodo mehurji, kar je dober znak, samo pazite, da vam ne uide iz ponve). Dodamo Gustin, ki smo ga zmešali z malo vode in medom ter še naprej mešamo na zelo majhnem ognju, da se zgosti (kot za puding). Med ohlajevanjem do sobne temperature večkrat premešamo, da se ne naredi skorja.

Pripravimo želatino (po navodilih iz vrečke), stepemo še preostalo smetano z žlico sladkorja ter karamelno kremo in stepeno smetano združimo, prilijemo želatino in jo dobro vmešamo v kremo in vlijemo na torto v modelu (pazite, da boste robove modela naoljile!) in damo v hladilnik (najbolje čez noč).

Torto lahko poljubno krasimo. Jaz sem se igrala z izdelovanjem figuric iz karamele. Najprej si pripravimo ravno površino obloženo s peki papirjem in na tanko namažemo z oljem.

Na dva dela sladkorja vzamemo en del vode in počasi vremo v ponvi, dokler sladkor ne karamelizira do intenzivno rdečkasto jantarne barve (pol ure in več). Posodo na hitro potopimo v hladno vodo in počakamo, da dobi primerno konsistenco. Pripravimo si lahko vrečke za opisovanje, ali pa kar z vilico ali žlico polivamo po površini in delamo abstraktne figurice. Lahko vzamemo tudi majhne modelčke za kekse, jih naoljimo in maso vlivamo v tanki plasti v modelčke. Ko se ohladijo, jih previdno stisnemo iz modelčkov. Pri okraševanju pazimo: karamel se rad topi na vlažni površini, zato torto okrasimo tik pred zdajci (glej slike).


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

beva  

kuha že od: 7.1.2010

Št. objav: 741

Objavljeno 29.10.2010 ob 18:57

Biskvit je že v pečici :) Danes mi je tale recept prišel kot naročen, sem ravno premišljevala, da bi naredila nekaj karamelnega. Sicer sem imela v mislih tale recept, se mi zdi, da je kar po krivici prezrt, stvar mora biti odlična http://www.kulinarika.net/recepti/4371/sladice/orehova-

Vendar danes testno novejši recept od Sweetie, poročam jutri, kaj bodo rekli moji sladkosnedi.

beva  

kuha že od: 7.1.2010

Št. objav: 741

Objavljeno 30.10.2010 ob 18:45

Vesel

Tortica je enostavna, pa še hitro gotova in zelo dobra. Bom sigurno še ponovila, edino medu ne bom dala v kremo, da bo drugič okus res samo po karamelu (danes imamo pa bolj medeno varianto, sem spraznila kozarec :)

beva  

kuha že od: 7.1.2010

Št. objav: 741

Objavljeno 30.10.2010 ob 19:02

Še nekaj, za preliv testa je v receptu 6dl mleka. Ne vem, je to res prav, Sweetie? Polila sem s 3dl karamela, se mi je zdelo čisto zadosti.

Sweetie  

kuha že od: 22.1.2004

Št. objav: 1268

Objavljeno 31.10.2010 ob 7:17

Me veseli, da je torta uspela. Res je enostavna za pripravit. Za preliv testa pa je res: 6 dl gre in ga bo torta vsega popila, zato bo še bolj sočna.

Jessicah  

kuha že od: 6.9.2011

Št. objav: 17

Objavljeno 20.9.2011 ob 15:49

Zelo vesel

čeprav imamo raje kakše bolj osvežilne jogurtove torte, pa je ta vseeno must have na skoraj vseh zabavah! ko sem prvič brala postopek, se mi je zdela malce zakomplicirana, a potem sem videla da je v bistvu zelo enostavna! parkrat sem jo že naredila in je bila vedno super. razen enkrat ko sem fantu poturila, naj zmiksa smetano in je vse skupaj sesiril.. vseeno sem jo mogla porabiti ker se nam je strašno mudilo. okus bil dober, le da je bolj spominjala na kakšen maslen nadev. tudi jaz med izpustim, ker je tako že dovolj sladka. ni mi všeč ta priokus, ki ga pusti gustin, zato ga zamenjam s pudingom. definitivno petica:)

beva  

kuha že od: 7.1.2010

Št. objav: 741

Objavljeno 15.3.2012 ob 21:54

Naredila spet danes, kremo tokrat malo drugače, iz domače karamelne kreme in mascarpone-ja. Odlično, jutri, ko se bo vse prepojilo bo pa mmm, da bi še angelčki jedli!

Prfektno, pojedli, kot bi mignil, niti drobtinice ni več!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.