,rižote

Rižota z morskimi sadeži v parmezanovi košarici

atraktiven način serviranja rižote z morskimi sadeži.

Rižota z morskimi sadeži v parmezanovi košarici
    morska hrana: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 15 minut 1 ura 15 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 4 osebe.

280 g riža

2 srednje veliki čebuli

2 srednje velika korenčka

1 majhen strok česna

kakor krhelj pomaranče velik kos gomoljne zelene

1 jušna žlica janeževega žganja (pernod, pastis, ouzo, ...)

500 g zmrznjenih morskih sadežev

2 l čiste ribje juhe ali ribje osnove

sol in sveže mleti beli poper

1 čajna žlica posušenih koprovih listkov

2 ali 3 jušne žlice olivnega olja

majhen šopek svežega peteršiljevega listja

2 dl suhega belega vina

2 do 3 majhne kockice masla

parmezan v kosu

Postopek

Najprej pripravimo parmezanovo košarico: dno ponve, ki jo lahko damo v pečico, obložimo s peki papirjem. Na peki papir drobno naribamo parmezan (naj bo parmezana toliko, da popolnoma pokrije dno ponve). Ponev postavimo v pečico ogreto na 220 stopinj in parmezan pečemo le toliko časa (približno 5 minut), da dobi zlato - rumeno barvo. Pazimo, da ga ne zažgemo. Parmezan se bo najprej začel topiti, nato bo začel spreminjati barvo. Ko dobi zlato - rumeno barvo, ponev vzamemo iz pečice ter parmezan na peki papirju vzamemo iz ponve (bodimo previdni, kajti parmezan bo zelo vroč). Takoj ga skupaj s papirjem položimo na narobe obrnjeno skledo (peki papir naj bo obrnjen navzgor). Oblikujemo košarico in ko se sir nekoliko ohladi, odstranimo peki papir. Pustimo, da se košarica na skledi popolnoma ohladi. Nato jo snamemo s sklede in položimo na servirni krožnik.

Čebulo in česen drobno sesekljamo, korenček narežemo na kolobarje, gomoljno zeleno narežemo na drobne kockice. Ribjo osnovo ali čisto ribjo juho zavremo in pazimo, da ves čas rahlo vre. Lonec segrejemo in vanj vlijemo olivno olje. Takoj za tem dodamo čebulo in jo pražimo toliko, da ovene. Dodamo riž, premešamo in pražimo, da ostekleni. Nato ga zalijemo z belim vinom, dodamo korenček, česen in gomoljno zeleno, premešamo in na srednje močnem ognju med mešanjem kuhamo, dokler riž ne vpije vina. Potem dodamo zajemalko juhe ali osnove in spet med mešanjem kuhamo, dokler ne začne primanjkovati tekočine. Dodamo naslednjo zajemalko in postopek ponavljamo, dokler ni riž skoraj kuhan. Nekaj minut pred koncem dodamo morske sadeže, po okusu solimo in popramo, dodamo koprove listke, prilijemo janeževo žganje, premešamo in kuhamo še toliko, da se morski sadeži skuhajo. Na koncu dodamo še nekaj kockic masla in drobno sesekljanega peteršiljevega listja ter premešamo, da se maslo stopi.

Rižoto serviramo v parmezanovi košarici (preden rižoto naložimo v košarico počakamo, da se nekoliko ohladi, da se nam košarica ne stopi).


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Lisa  

kuha že od: 13.1.2005

Št. objav: 1812

Objavljeno 2.3.2009 ob 10:50

Že iz imena recepta se mi je zdelo čigav je. Rižoto naredim skoraj na isti način, le da morske sadeže popražim posebej in jih zmešam v kuhano rižoto (pa malo večji česno-ljubci smo tudi pri nas). Naslednjič bom poskusila še s parmezanovo skledico, a rabim še en nasvet - koliko približno parmezana rabim, oziroma kako na debelo naj ga nasujem, da bo skledica zdržala?

sarabande  

kuha že od: 1.5.2002

Št. objav: 879

Objavljeno 2.3.2009 ob 12:10

Lisa, parmezana naribajte toliko, da ne vidite več dna oziroma peki papirja. O količini v gramih ne bi govoril, ker je to dejansko odvisno od tega, koliko veliko košarico želite. Naribani parmezan je precej rahla zadeva in ga lahko, ko je nariban, še malo pritisnete z roko.

dididala  

kuha že od: 20.10.2008

Št. objav: 120

Objavljeno 2.3.2009 ob 12:12

Super,si kar predstavljam zanimivo kombinacijo parmezana in rižote. Razmišljam, kako bi naredila več malih parmezanovih posodic, za vsakega posebaj.

Lisa  

kuha že od: 13.1.2005

Št. objav: 1812

Objavljeno 2.3.2009 ob 12:15

Hvala!

barbara9  

kuha že od: 31.1.2007

Št. objav: 756

Objavljeno 2.3.2009 ob 12:58

Črna rižota v parmezanovih skodelicah je jed, ki jo vedno naročim v moji najljubši ribji restavraciji. Doma bom preizkusila še vašo varianto z morskimi sadeži.

s0ncek*  

kuha že od: 23.4.2007

Št. objav: 1191

Objavljeno 3.3.2009 ob 13:58

Zanima me, kako je tam mišljeno, da naj bo peki papir obrnjen navzgor? Naj se parmezan dotika narobe obrnjene posode, ali se je dotika peki papir? Zdi se mi, da bi se znal parmezan zalepiti na posodo ... navzgor obrnjen peki papir pa pomeni da je paki papir zgoraj (in ne spodaj, torej med posodo in parmezanom)?

sarabande  

kuha že od: 1.5.2002

Št. objav: 879

Objavljeno 3.3.2009 ob 14:05

soncek, ko vzamete parmezan (ki je na peki papirju) iz ponve, ga brez strahu dajte na narobe obrnjeno posodo tako, da bo peki paipr zgoraj. Ne bo se zalepil, saj je sam parmezan zadosti masten (nekaj njegove maščobe se bo izločilo, ko se bo sir stopil).

lucka52  

kuha že od: 13.7.2007

Št. objav: 1939

Objavljeno 3.3.2009 ob 14:11

Zelo vesel

sarabande,enkratno!

Meni ne ratajo najbolje, ampak doslej jih se nikoli nisem delala v pecici, bom poskusila se ta nacin.

ez  

kuha že od: 18.5.2005

Št. objav: 65

Objavljeno 4.3.2009 ob 14:34

Čista petica za izgled. Me pa zanima, ali je bila skleda takšne oblike kot je košarica (torej valovita) ali je mogoče košarico oblikovati s prsti še potem, ko se že odstrani iz sklede. Sklepam, da ne, ker je potrebno pustiti, da se popolnoma ohladi.

s0ncek*  

kuha že od: 23.4.2007

Št. objav: 1191

Objavljeno 4.3.2009 ob 14:53

sarabande, hvala za odgovor, se že veselim poskusa ;)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.