Vodna torta

torta je zelo dobra, pekla jo je še moja pokojna stara mama

teja.klasnic  Izvor: Slovenija
Vodna torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 15 minut 1 ura 15 min
  •  4
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 12 kosov

6 rumenjakov

42 dag sladkorja

30 dag moke

15 dag orehov

14 žlic vode

sneg 6 beljakov

malo več kot 1/2 pecilnega praška in malo

limoninega soka

ter malo lupine

Krema:

2 celi jajci

4 žlice sladkorja

4 žlice čokolade v prahu stepamo nad soparo nato vmešamo 1/4 masla in pustimo, da se ohladi

Obliv:

14 dag čokolade v prahu

16 dag sladkorja

1 kozarec vode

počasi naj vre, nato damo še malo masla

Postopek

Rumenjake in sladkor mešamo in počasi kapljamo vodo (vročo), da se zgosti, nato dodamo orehe, moko s pecilnim praškom in sneg.


Opombe

Torto pečemo do lepe svetle rjave barve. Jaz jo pustim v pečici kakšnih 45 minut.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

anka  

kuha že od: 7.9.2005

Št. objav: 4627

Objavljeno 15.4.2008 ob 12:10

Uh, tole pa je kratek opis :).

Pri kremi jajca zmešamo skupaj s sladkorjem ali beljake posebej? Mogoče to mešanico potem skupaj segrevamo še nad soparo?

Ali testo kaj prerežemo ali kar nanj namažemo kremo in po vrhu obliv? Se testo kaj navlaži?

Se orehi lahko nadomestijo s kakimi drugimi oreščki (mandlji, lešniki) ali najbolj uspe z orehi?

Se opravičujem za toliko vprašanj. Hvala, bo za probat.

teja.klasnic  

kuha že od: 7.4.2008

Št. objav: 7

Objavljeno 16.4.2008 ob 9:42

Zelo vesel

Rumenjake pa sladkor zmiksamo skupaj, potem dodamo druge sestavine. Vse sestavine skupaj zmiksamo, proti koncu damo sneg ter pecilni prašek in limonin sok. Ko so sestavine zmiksamo, jih damo v tortni model, katerega prej namažemo z margarino. Ko je pečemo, prerežemo 2x, ter vmes damo kremo. Jaz ga malo navlažim z mlekom ter rumom hkrati. Večinoma dam orehe, lahko se da tudi kaj drugega. Enkrat sem dala notri benko, samo ni tako dobro, kot z orehi. Jaz za kremo segrevam nad soparo, nič drugega. Za kremo delati, mora biti obvezno maslo. Nič hudega, ker je bilo toliko vprašanj. Poskusi, zelo je dobra torta :):) veliko sreče bi delanju. Če pa še kaj ne veš, pa vprašaj.

anka  

kuha že od: 7.9.2005

Št. objav: 4627

Objavljeno 3.6.2008 ob 10:08

No tako, torta narejena in snedena.

V testo sem dodala še žlico kakava, pač stvar okusa. Nadev sem delala s sladko smetano in ne z maslom, pa je dobro izpadlo. Sama sicer nisem ljubitelj orehov, ampak v tem nadevu jih niti ni tako zelo čutiti, ravno prav, nad tem sem bila prav presenečena. Me pa moti, da se testo tako dvigne na sredini, cel kup nastane, zato sem potem delala brez obliva in sem torto samo premazala s smetano. vsako plast testa sem navlažila z malo več kot 1 dcl tekočine (voda, sladkor, rum), pa bi lahko še več, vsaj srednjo in zgornjo plast, ker je testo kar kompaktno, gosto in je vlažanje obvezno! Vredno poizkusit, padale so pohvale.

kruhy  

kuha že od: 15.3.2007

Št. objav: 310

Objavljeno 3.6.2008 ob 11:11

Jezen

Ma jaz tle nič ne razumem! Ali napište recept kot je treba ali raje nič. Prosim , da se to urediti, ker se mi zdi ta torta zanimiva in bi si želela recept. Hvala!

anka  

kuha že od: 7.9.2005

Št. objav: 4627

Objavljeno 3.6.2008 ob 13:32

kruhy, za testo sem najprej penasto stepla jajca s sladkorjem, pred tem že segrela vodo, ki sem jo potem počasi med mešanjem dolivala penasti jajčni masi. Dobljeni (sedaj tekoči) zmesi dodaš orehe in moko, predhodno znešano s pecilnim praškom ter sok in nastrgano limonino lupino. Beljake stepeš v sneg in jih primešaš dobljeni masi. Testo spečeš (jaz sem ga pekla skoraj celo uro na 180°), odvisno od pečice. Naslednji dan sem testo prerezala na tri dele. Pred nanosom kreme sem vsakega posebej navlažila (voda+malo sladkorja+rum). Vsako plast lahko navlažiš z dobrim dcl tekočine, lahko še več, mislim, da ne bo preveč, ker je kar kompaktno testo.

Za kremo sem vzela jedilno čokolado, jo raztopila nad vročo vodo, dodala 2 jajci ter z metlicami močno premešala in pustila, da se je vse segrelo. Stepla sem sladko smetano (cca 0,5 l) in smetani dodala čokoladno zmes, ki sem jo pred tem malček ohladila. Dobljeno kremo sem namazala med plasti, malce pa sem jo pustila za okrasitev torte.

Kremo in obliv torte lahko delaš, kot je navedeno v receptu. Jaz tokrat obliva nisem delala, ker je ta torta med peko naredila kup na sredini in pri takih tortah mi oblivi ravno ne ratujejo najbolje, zato sem torto namazala s smetano, ki sem ji dodala malce stopljene bele čokolade, ni pa to mus. Posula pa sem z barvnimi mrvicami in dodala malček orehov po vrhu za dekoracijo.

Upam, da to kaj pomaga ;).

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.