Kakijeva marmelada

kakijeva marmelada z dodano limonino lupinico

mamaF  
Kakijeva marmelada
    ozimnica: sladki shranki
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 15 minut 1 ura 15 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: pribl.10-12 kozarcev po 3,7 dl

3,5 kg zrelega kakija (očiščen)

1000 - 1200 g sladkorja

1 velika domača neškropljena limona

Postopek

1. Zelo zrele, mehke kakije očistimo (izrežemo morebitne poškodovane dele ter "pecelj"), odstranimo koščice, če jih ima. Lupljenje ni potrebno.

2. Zmeljemo jih s paličnim mešalnikom, stehtamo in v loncu, kjer bomo marmelado kuhali, zmešamo s sladkorjem. Pustimo četrt ure, da se sladkor vpije v sadje.

3. Medtem dobro operemo limono, ji obrežemo lupinico (kar na debelo, bela kožica nič ne moti) in jo sesekljamo na drobcene kockice. Po želji lahko sesekljamo celo limono!

Zamešamo v sadno kašo in prav počasi segrevamo, dokler ne zavre - paziti moramo, da se ne prismodi, zato ves čas mešamo.

4. Ko zavre, mešamo še nekaj časa (kakih 15 min.), dokler se nam ne zdi, da se začenja gostiti - ne zgosti se prav močno.

5. V predhodno oprane in v pečici na 100 stopinj segrete kozarce nalijemo marmelado, dobro zapremo, za minuto postavimo na pokrovček in pustimo, da se čez noč, pokrito z odejo, lepo ohladi.


Opombe

Poskusite dodati debelo pest svežega, osmukanega timijana - odlična aroma.

Timijan dodajte še pred kuhanjem.

Priporočljiva je debela litoželezna posoda - jaz za to količino uporabim kar emov črn ovalen globok pekač, na srečo pa imam tudi štedilnik na drva, kjer je dosti prostora za premikanje posode na različno vroče dele plošče.

Če želite manj kašasto maso, kakija pač ne zmeljite (zelo zrel je že sam po sebi kot marmelada!).

Količino sladkorja lahko prilagodite svoji sladkosnednosti.

Želirni sladkor ni potreben (sem poskusila z in brez in na koncu sta obe enako trdi oz. gosti).

Vrela marmelada je relativno redka, vendar vam jamčim, da se v kozarcih lepo zgosti v dveh do treh dneh.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

ceres  

kuha že od: 30.11.2007

Št. objav: 57

Objavljeno 8.1.2009 ob 21:51

Žalosten

Kaj sem zgresila?

Delala sem tocno po receptu, 7 kg zrelih in olupljenih kakijev, segrevala pocasi na stedilniku in ko je zacelo narahlo vret se je vsa masa sesirila! Verjetno moram vse skupaj zavrec ali pa?

mamaF  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 3340

Objavljeno 9.1.2009 ob 0:28

Ceres, kako misliš - sesirila? A se je ločil gosti del in sok?

Meni se še nikoli ni nič čudnega zdodilo v vseh letih, kar jo delam, tako da ti ne znam povedati, kaj bi lahko šlo narobe.

Edino nekaj je pa res - med kuhanjem kaša precej spremeni barvo. Tudi če je surova kakijeva masa temno oranžna, skoraj rdeča, je gotova marmelada na koncu svetlejše oranžne barve. Zakaj se pa to zgodi, ne vem (limona ne more biti kriva, ker bi posvetlila že surovo kašo, po mojem).

Mogoče je čudno obnašanje marmelade odvisno tudi od vrste kakijev? Naši so namreč taki, da so dobri in sladki in brez trpkosti šele takrat, ko postanejo čisto mehki, lupinica pa se jim stanjša na minimum. Vem pa, da obstajajo vrste, ki jih lahko ješ še trde, so pa tudi eni - malo bolj drobni, ki so zreli šele, ko so mehki, olupek ostane pa precej debel in usnjat. Mogoče je iskati krivdo v tej smeri?

Upam, da se javi še kdo s svojimi izkušnjami.

kozamurnik

Št. objav: 2311

Objavljeno 9.1.2009 ob 6:16

Zelo rada imam kaki,tudi otroci in ostali ga radi jedo, kakijeva marmelada pa nam ni bila dobra.

Skuhala sem jo dvakrat, le po par kozarcev , enkrat se mi je zgodilo ravo to,kar se je ceres.

Mislim, da je vzrok res lahko vrsta kakijev,bolj verjetno pa se mi zdi da morajo biti kakiji za marmelado ravno prav zreli, prezreli oddajo samo vodo, manj zreli pa so trpki in je lahko to vzrok.

Vsako leto jih dobim kar precej od sorodnikov, marmelade ne delam,morda bi jih dodala h kaki drugi marmeladi,pa se nekako ne upam,da se ne bi to ponovilo.

Tisto,ki se mi je "sesirila",sem zavrgla.

P.s. Mnenje seveda nima veze z receptom MameF,ki zmeraj jasno in razumljivo navede postopek priprave in ima tudi sicer dobre recepte.

mansaj  

kuha že od: 23.12.2003

Št. objav: 478

Objavljeno 9.1.2009 ob 8:53

jaz sem letos naredila marmelado iz zelo zrelih kakijev, katere bi drugače vrgla proč. Pa se mi to ni zgodilo. Sicer pa sem kakije odluščila od lupine, dodala sladkor in nato zavrela, na hitro sem uporabila palični mešalnik, dodala še en želin in vse skupaj dala v kozarce. Marmelada je bila odlična in en kozarec je zmanjkal v parih minutah. Moja dva sta jo pojedla še vročo :)

Mogoče je sta pa uporabili tiste vanlija kakije, kateri se jedo trdi? Mogoče je pa kaj drugega.

lucka52  

kuha že od: 13.7.2007

Št. objav: 1939

Objavljeno 10.1.2009 ob 8:49

Na nekem tujem forumu sem zasledila, da se vcasih marmelada iz kakija sesiri,lahko pa tudi kasneje v kozarcu nekako loci meso od vode- ne zgodi se velikokrat, vendar se.

Da bi to preprecili dodamo marmeladi par hrusk.Tudi okus se tako izboljsa-pa se malo cimeta in medu pase zraven.

Meni osebno ni prevec dobra-delam pa jo za prijatelje in je nedvomno poleg kivijeve ena najbolj zdravih marmelad, pa ne samo zaradi vsebnosti vitaminov- drevesa kakija in kivija so odporna,skoraj brez bolezni in skodljivcev in zato navadno tudi niso skropljena.

Ze zaradi tega je vredno preizkusiti recept!

Lp

ceres  

kuha že od: 30.11.2007

Št. objav: 57

Objavljeno 10.1.2009 ob 22:38

Vesel

Zgleda, da so nasi kakiji ki ne odgovarjajo. Meni se je zgodilo ravno to masa posebej, voda posebej. Letos je romalo vse v kos ampak se ne dam, prihodnje leto spet poskusim. Hvala dekleta!

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 11.1.2009 ob 8:13

Vesel

Ločitev tekočine v marmeladi bi lahko bila povezana z dejstvom, da zelo zrel kaki nima pektina, ki veže marmelado.

mamaF  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 3340

Objavljeno 11.1.2009 ob 10:32

Možno! Sem odkrila v shrambi še en sam kozarček marmelade letnik 2007 in je dejanko kaša posedena na dno, tekočina pa je ostala na vrhu. Morda je bil to ravno kozarček iz runde, kuhane brez dodanega želina (ne vem) ali pa se je marmelada s časom sama tako spremenila (tudi na vrhu je rjavkasta plast, kot bi bila oksidirana).

Vsekakor se mi sesirjanje med kuhanjem in takoj v naslednjih mesecih še ni zgodilo in tudi marmelada se je približno enako na gosto skuhala z dodanim pektinom, kot tudi brez. Je pa res, da prav zaradi tega, ker sem tudi jaz sumila, da je zrel kaki precej reven s pektinom, vedno dodajala limonin sok in lupinice.

Samsara  

kuha že od: 29.11.2006

Št. objav: 9

Objavljeno 8.12.2009 ob 16:54

Žal tudi meni ni uspela, čeprav sem imela zelo zrele kakije. Mogoče pa uspe naslednje leto...

šaredinka  

kuha že od: 10.10.2009

Št. objav: 6

Objavljeno 25.5.2010 ob 12:28

kuhala sem marmelado iz zelo zrelih kakijev ker je zgledala čudno, sem dodala dve pomarnči in dva jabolka, malo cimeta in ruma, sladkorja sem dala zelo malo, dodala pa sem želin. V kozarcu se loči voda od ostale mase, ma malo pomešaš in je dobra, posebno za palačinke.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.