Ovsene ploščice

odličen prigrizek za ljubitelje ovsenih kosmičev in suhega sadja

Ovsene ploščice
    sladice: piškoti
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  4,7
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: pekač iz pečice (cca. 16 ploščic)

1 kg ovsenih kosmičev

rozine

lešniki

fige

čokolada

jabolko (količina naštetega je po želji, sama pri tem nikoli ne skoparim:)

cimet

tekoči jogurt

med (lahko tudi sladkor)

Postopek

Kosmiče popražimo v ponvi brez maščobe, enako tudi lešnike, ki jih potem olupimo (nič od tega ni nujno, je pa okusneje).

V skledo stresemo kosmiče, lešnike, narezane fige, rozine, cimet, nasekljano čokolado, nastrgano jabolko (zaradi sočnosti), jogurta (lahko tudi mleka) dodamo toliko, da lahko maso fino premešamo (da se kosmiči prepojijo, a ne preveč - kasneje se ga ne čuti). Pustimo stati pol ure, poskusimo, nato pa naložimo v pekač na peki papir, poravnamo, zarežemo mrežo (lahko pa tudi razrežemo na koščke) in pečemo na 200 stopinjah vsaj pol ure, oziroma dokler se fino ne zapeče. Ohladimo in "raztrgamo" na ploščice.


Opombe

Ker sem ljubiteljica kosmičev, suhega sadja in nasploh zdrave hrane (čeprav tudi manj zdravega sladkega in slanega na mojem jedilniku nikoli ne manjka:), že od nekdaj eksperimentiram z omenjenimi sestavinami in pravzaprav nikoli ne izpade slabo, običajno celo zelo dobro.

Masi lahko dodate tudi jajca, maslo ali moko (čeprav res ni potrebno) ali drugo suho sadje, oreške, semena, kokos, ingver... Včasih oblikujem iz mase velike cookije.

Podobno zadevo prodajajo na eni od stojnic z zdravo (pirino) prehrano v pokriti tržnici, le da tam ni toliko finih dodatkov.

Ploščice naredim najraje po praznikih ali praznovanjih, ko imamo tort in kremastih peciv vsi vrh glave, pridejo pa zelo prav tudi kot prigrizek na potovanju, izletu...

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Mac  

kuha že od: 2.8.2006

Št. objav: 199

Objavljeno 8.9.2006 ob 7:26

Zelo vesel

Super prigrizek za spremembo! Dodala sem suhe slive, rozine, mandlje, koščke čokolade, breskve in banane, ter naribano jabolko in kokosovo moko. Prava malica za v službo.

lidka  

kuha že od: 16.12.2002

Št. objav: 3690

Objavljeno 8.9.2006 ob 9:03

Vesel

Jaz pa za hčerkico, da poje kaj zdravo sladkega. Sadne rezine sicer kupujem, ampak mislim, da bo tole še boljše...

Mac  

kuha že od: 2.8.2006

Št. objav: 199

Objavljeno 8.9.2006 ob 10:33

Živica, si kdaj poskusila slano varianto? Da bi dodala namesto sadja npr. nariban sir, sezam, arašide, mogoče olive... Misliš, da bi bilo užitno?

živica  

kuha že od: 28.11.2002

Št. objav: 307

Objavljeno 8.9.2006 ob 15:24

Zelo vesel

A ne, da je fina zadeva tole? :) Meni je še posebej všeč, da pri dodatkih lahko uporabiš praktično karkoli. Več jih je, boljše je. Meni najljubša kombinacija so praženi lešniki, fige, rozine, cimet in jabolko. Pomembno je le, da ni vse skupaj presuho, za kar poskrbijo "mokri" dodatki.

Mac, o slani varianti še nisem razmišljala in si kar težko predstavljam, kako bi izpadlo. Nekak mi kosmiči bolj pašejo sladki. Če pa boš poskusila, javi.

andreja č.  

kuha že od: 3.4.2006

Št. objav: 587

Objavljeno 9.9.2006 ob 20:46

Ravno sem vzela iz pečice,super zadeva.Nisem dodajala nič jajc ampak sem delala točno po recertu-petica.Ena runda se pa še peče,tam pa dodala še kokos.Vse pohvale.

majamarko  

kuha že od: 26.9.2003

Št. objav: 2565

Objavljeno 17.9.2006 ob 11:43

Mene pa zanima koliko časa to drži, pa prosim ne rečt dokler se ne poje:)

sem zaenkrat delala s pol mase, dala not sveže slive, pa še sončnično seme popraženo, ostalo pa vse isto kot original, edino med je bil še polovično mešan z ječemenovim sirupom, se napaja, čez par minutk pa papa v pečko:)

a debeline je približno 1 cm ali manj kot te kupljene tablice?

hvala in lep dan, maja

živica  

kuha že od: 28.11.2002

Št. objav: 307

Objavljeno 17.9.2006 ob 15:12

Žal težko rečem, koliko časa (z)držijo, ker jih v nekaj dneh (sigurno v tednu dni) vedno pojemo (jedla bi jih lahko za zajtrk, sladico, večerjo:))). Sicer pa raje spečem večkrat sveže, priprava itak ne vzame dosti časa.

Maso razporedim v pekač iz pečice, tako da pride plast debela okoli cm (ali malo več, da je sočnejše) - vsekakor več kot pri kupljenih (lahko pa tudi enako, po okusu pač). Na začetku sem vedno oblikovala ogromne cookije (tudi debelejše), ampak je opisan način preprostejši, bolj praktičen (manj packanja).

Upam, da ti bodo všeč! :)

majamarko  

kuha že od: 26.9.2003

Št. objav: 2565

Objavljeno 17.9.2006 ob 15:43

živica zadeva narejena, moj navdušen, jaz malce manj, ker so sončnična semena preveč izrazila svoj okus, naslednjič nič več eksperimentiranja, je pa energijska bomba, ki nama je odišavila sobo, no celo stanovanje diši po medu:)

ne dvomim da bodo ploščice ostale, bo še prehitro prazen pekač...se je moja lovica že javila za malico za službo...

p,

ines  

kuha že od: 30.11.2004

Št. objav: 91

Objavljeno 30.9.2006 ob 7:54

Tudi jaz sem jih naredila, uporabila sem zgoraj naštete sestavine in dodala še priporočeni kokos ter fige, lešnike pa sem raje nasekljala, ker so mi grobo nasekljani bolj všeč kot celi (tudi v čokoladi). Oblikovala sem jih v piškot, živica, prav imaš, je več packanja, so pa bolj luškani za postreč z njimi. V glavnem, odlično pecivo, dobra ideja tudi za kake bolj aktivne izlete ali kolesarske ture. Naredila sem jih debele kake 5 - 7 mm.

ivonja  

kuha že od: 26.2.2005

Št. objav: 523

Objavljeno 1.10.2006 ob 13:51

Vesel

Odlično!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.