Jagodna torta s čokoladnimi ostružki

dobra torta, vredna vsega truda

Loni  Izvor: z večih koncev skupaj sestavljen
Jagodna torta s čokoladnimi ostružki
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

1. Za rolado:

7 jajc

7 zvrhanih jedilnih žlic sladkorja

7 zvrhanih jedilnih žlic mletih orehov

1 vanilijev sladkor

1 pecilni prašek

maščoba za peki papir

2. Za kremo:

500 g majhnih jagod

1,5 paketa želatine v prahu

500 g skute

250 g čvrstega jogurta

3 žličke limoninega soka

100 g sladkorja

1 vanilijev sladkor

400 ml sladke smetane

Postopek

1. Ločimo beljake od rumenjakov. Rumenjakom dodamo 7 žlic sladkorja in vanilijev sladkor ter vse skupaj z mešalcem penasto zmešamo. V drugi posodi iz beljakov naredimo trd sneg. Dodamo ga masi iz rumenjakov in sladkorja, ter dodamo še 7 žlic orehov in pecilni prašek. Vse skupaj z žlico dobro premešamo. Maso zlijemo na pekač (na peki papir) in pečemo pri 180 stopinjah, cca. 10 min. Pečen biskvit damo na vlažno kuhinjsko krpo, potreseno s sladkorjem, ter ga zvijemo in počakamo, da se ohladi. Medtem pripravimo nadev.

Jagode operemo, očistimo in razpolovimo. Razpustimo želatino v skladu z navodili na vrečki. Skupaj zmešamo skuto, jogurt, limonin sok, sladkor in vanilijev sladkor. Dodamo raztopljeno želatino in polovico čvrsto stepene sladke smetane.

Razvijemo biskvit, ga premažemo s kremo in razrežemo po dolžini na 5 trakov. Po kremi porazdelimo jagode, 15 polovic pustimo za okras. Začnemo z zvijanjem trakov, najprej uporabimo najkrajši in najožji trak. Okoli njega zavijemo ostale. Na koncu damo okrog obod tortnega modela in damo za cca 2 uri v hladilnik. Ko se ohladi, stepemo še preostalo sladko smetano. Z njo okrasimo torto, po vrhu zložimo še jagode in vse skupaj posujemo z naribano belo čokolado.


Opombe

Za rolado lahko uporabimo poljuben recept, samo da je temne barve, zaradi barvnega kontrasta. Jaz sem pač vzela tega, ker sem torto prvič delala za mamin rojstni dan in je to njen najljubši recept.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

d.  

kuha že od: 3.12.2003

Št. objav: 523

Objavljeno 8.6.2004 ob 11:25

Pripravo tele torte sem imela dlje časa v planu in ta vikend sem podvig izvedla. Dela je kar precej. Meni je vmes zmanjkalo testa, zato sem mogla speči še enega drugače bi imela torta premer le okoli 15 cm (uporabila sem 7 + 5 jajc). Tudi jagod mi je zmanjakalo, prav tako nadeva...pa sem šibala v trgovino.

Končen efekt pa je bil super in tudi zelo dobra je tale torta. Z isto kremo kakor je nadev sem namazala tudi zunanji del torte le, da sem not vmešala še dobro pest pomečkanih jagod, da je bila torta roza. Škoda, ker nisem imela fotoaparata pri roki, saj je torta res nekaj posebnega.

Loni, a tebi res uspe tole zvijanje trakov? Meni je šlo le dva trakova potem pa sem jih zlagala. Nadev pa je božanski. Verjetno bo pri meni prišel v poštev tudi pri drugih izvedbah sadnih tort.

Loni  

kuha že od: 12.12.2001

Št. objav: 7859

Objavljeno 9.6.2004 ob 9:29

Ko sem jo delala prvič, sem mislila, da bo vse skupaj za pojesti z žlico, recept za rolado, ki sem ga takrat uporabila, je bil, po pravici povedano, zanič - je romal v smeti. Saj na koncu je bila tudi ta prva v redu, niti ni bila premajhna za obroč, kremo sem resnično debelo razmazala. Bala sem se, da se bo razvlekla po krožniku. Se ni... Od takrat naprej pa je zmeraj ok izpadla. Tudi jaz sem bila zadnjič prav jezna, ker nisem imela aparata pri roki...

aida  

kuha že od: 28.8.2003

Št. objav: 37

Objavljeno 9.6.2004 ob 15:05

Molim da malo bolje objasnite kako se reze biskvit. Na kako trake kojih dimenzija. nisam bas shvatila.

hvala Loni.

Loni  

kuha že od: 12.12.2001

Št. objav: 7859

Objavljeno 10.6.2004 ob 8:00

Biskvit se reže navadno - kot vsaka torta, število trakov pa je odvisno od velikosti rolade, navadno pride ven 5 trakov. Široki pa so nakako toliko kot je visok obod pekača. Bo treba spet v akcijo, tokrat s fotoaparatom...

d.  

kuha že od: 3.12.2003

Št. objav: 523

Objavljeno 10.6.2004 ob 9:08

Biskvit se speče v velikem pekaču (kot za rolado) in se ga nato zreže. Na koncu izgleda torta v prerezu tako kot ogromna rezina rolade. Videti je super!

SonjaB  

kuha že od: 9.1.2004

Št. objav: 250

Objavljeno 10.6.2004 ob 11:46

Hmm...tudi meni ni jasno...Zakaj se biskvit zvije, če ga potem razvijemo, pa še razrežemo? Kaj si mislila s tem, da najprej uporabimo najkrajši in najožji trak? Ali niso vsi trakovi enake širine in dolžine?

Ko mi bo to jasno, grem kar delat, ker se mi zdi zelo zanimiv recept, pa še jagode so začele zoreti...

Loni  

kuha že od: 12.12.2001

Št. objav: 7859

Objavljeno 11.6.2004 ob 14:24

Zvije se zato, da ga je potem laže oblikovati. Meni nikoli ne rata odrezati 5 enako velikih oziroma širokih trakov, zato je govora o tem, da najmanjšega uporabimo v sredini. zgodilo se mi je tudi že, da se je trak pretrgal, pa sem s tistim začela v sredini. Ne bi točno vedela, to je moja razlaga. Je pa to pisalo tudi v originalnem receptu, ki sem ga našla med dopustovanjem v eni izmed tujih revij. Sem ga prilagodila družinskemu okusu. Ker rolada iz originalnega recepta ni bila prav nič posebnega, kvečjemu pol pretanka in temu primerno lomljiva.

milly  

kuha že od: 8.6.2002

Št. objav: 11

Objavljeno 14.6.2004 ob 12:18

Vesel

Priznam, da tudi jaz ne razumem, kako se obvijajo trakovi. Verjetno si ne znam predstavljati, kako ovijaš enega okoli drugega in potem spet okoli tretjega... Bi se je lotila, pa nerazumem, a obstaja kakšna druga varianta z istim nadevom?

SonjaB  

kuha že od: 9.1.2004

Št. objav: 250

Objavljeno 14.6.2004 ob 13:03

Loni, super si! Zdaj mi je vse jasno, tudi to, da se mi lahko trakovi pretrgajo :(. Res pa je, da je potrebno recept nekajkrat prebrat, da ga razumeš. Zdaj ga razumem, imam ga v glavi, upam, da jutri tudi na krožniku. :)

Dragička  

kuha že od: 9.12.2003

Št. objav: 8696

Objavljeno 14.6.2004 ob 13:43

Zelo vesel

Jaz si predstavljam to zvijanje takole:

Biskvit, pečen v velikem pekaču, namažemo z nadevom in posložimo jagode. Ploščo narežemo na 5 - 6 cm široke trakove. Prvi trak začnemo zvijati kot rulado, ki jo postavimo navpično (da sedi), drugi trak nadaljujemo tam, kjer se je prvi končal... in tako naprej. Pravzaprav gremo v širino. Široko naj bi bilo toliko, kolikor imamo trakov, visoko pa 5 - 6 cm (toliko, kolikor je široko odrezan trak).

Ali mislim prav?

Pozdravček!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.