Stifado - grški golaž s čebulicami

tradicionalni grški golaž s celimi čebulicami, ponavadi je goveji ali z zajčkom

roposai  Izvor: Grčija
Stifado - grški golaž s čebulicami
    enolončnice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 4 osebe

olivno olje

približno 2 jedilni žlici grških začimb za Stifado (vsebujejo: cimet v skorji in prahu, muškatni orešček, lovorov list, česen, timijan in celi piment)

1 kg govedine (jaz poiščem res lepo stegno)

1 velika (800 g) ali 2 mali pločevinki pelatov (ponavadi vzamem Mutti, ti so mi nekako najbolj všeč)

sol

črn poper

mali kozarec (cca. 1 dl) rdečega vina (jaz vzamem dober Merlot)

3 jedilne žlice vinskega kisa

Za čebulice, ki zahtevajo malo posebno pripravo:

700 g čim manjših šalotk oz. čebulic za vlaganje, vendar ne manj kot 500 g (če imam 500 g šalotk, jaz dodam 1 ali 2 navadni čebuli na drobno nasekljani)

nekaj navadnega (sončničnega) olja

1 (vsaj 1) jedilna žlica demerara sladkorja (nerafinirani trsni sladkor)

Postopek

1. V večji posodi rahlo segrejemo olivno olje in popečemo meso, ki smo ga narezali na kose, velikosti primerne za golaž oz. kot smo pač navajeni. Meso pečemo, dokler ne povre vsa tekočina, ki jo spusti meso (te je kar precej) in dokler meso ni lepo porjavelo

2. Ko je meso zapečeno, ga prelijemo s kisom.

3. Dodamo pretlačene pelate, začimbe, sol, poper in nekaj vode (okoli 300 ml)

4. Pustimo kuhati približno 1 uro oz. dokler meso ni mehko.

Medtem pripravimo čebulice:

6. Šalotke olupimo in jim odrežemo konce (zgornji in spodnji trdi del) - to je precej zamudno opravilo, priporočam, da ga opravimo prej.

7. V ponvi na olju prepražimo šalotko, previdno jo obračamo, da porjavi lepo po vseh straneh in se malo zmehča. S šalotko ravnamo zelo previdno, da ne razpade, saj mora ostati cela do serviranja.

8. Popečeno šalotko odložimo na krožnik in jo še vročo potresemo z demerara sladkorjem (potrebujemo vsaj 1 žlico sladkorja).

9. Na olju, kjer smo pekli šalotko, popečemo še sesekljano navadno čebulo, če smo jo uporabili.

10. V stifado dodamo najprej sesekljano čebulo, premešamo, nato v posodo previdno vložimo še šalotko. Pazimo, da šalotka ne razpade, čebulice morajo ostati cele.

Stifada ne mešamo več, samo pretresemo posodo, da omaka prekrije šalotke. Če dodajamo sol in že moramo premešati, to storimo zelo previdno.

11. Kuhamo še približno pol ure, da se šalotka zmehča, vendar ne razpade.


Opombe

Skupaj se stifado kuha približno uro in pol (po 1 uri dodamo šalotko in nato še pol ure).

Postrežemo s kruhom, najraje s koruznim s sezamom. Količine so za 4 porcije, torej za 4 osebe ali pa 2 osebi za 2 dni. Naslednji dan je stifado še boljši, kot je pač zadeva z vsemi golaži.

Grške začimbe za stifado se na žalost dobi le v Grčiji, zato izkoristim vsako možnost, da jih dobim (če se le najde kakšen znanec, ki gre na dopust v Grčijo). Doma poskušam vedno imeti original začimbe za musako, stifado, souvlaki in piščanca.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 17.2.2009 ob 11:26

Very good.

A s trsnim sladkorjem se to posuje? Jaz sem pa mislila, da je treba s karamelom. No, to je vsekakor bolj zabaven golaž in tudi kuhinja ne smrdi po čebuli (vezano na temo iz prejšnjega tedna).

Mac  

kuha že od: 2.8.2006

Št. objav: 199

Objavljeno 17.2.2009 ob 13:48

Nad to jedjo sem bila popolnoma navdušena, ko se jo poskusila na Kefaloniji. Tam sem tudi kupila omenjeno mešanico začimb.

Sladko-kisli okus s pridihom cimeta očara tudi tiste, ki nismo pretirani ljubitelji mesa.

Sama dodam še sveže paradižnike.

Loni  

kuha že od: 12.12.2001

Št. objav: 7859

Objavljeno 17.2.2009 ob 14:14

Sem jo jedla s kunčjim mesom, baje je tudi ta varianta prava (odvisno, kje v Grčiji si), je bilo res za prste obliznit.

Vložena Marelica  

kuha že od: 14.2.2008

Št. objav: 202

Objavljeno 18.2.2009 ob 8:52

Mmmm stifado!!! Nepogrešljiv vedno, ko grem v Grčijo. Povej mi prosim, če lahko uporabim te začimbe kar vsako posebej, ker nimam grških začimb!!! Demerara sladkor=trsni sladkor (pravi Vendelina)???

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 18.2.2009 ob 12:16

Naka, marelica, zgolj se referiram na recept, izvirni tekst je pa v zadnjih dveh vrsticah sestavin in gre takole:

1 (vsaj 1) jedilna žlica demerara sladkorja (nerafinirani trsni sladkor)

roposai  

kuha že od: 25.11.2003

Št. objav: 23

Objavljeno 13.3.2009 ob 23:10

Se opravičujem za pozne odgovore. Sem bil tako zaseden, da sem čisto pozabil, da bo recept kmalu objavljen... Zdaj pa k odgovorom:

- začimbe: na žalost natančne sestave ne vem, vse kar sem lahko naredil je to, da sem prebral sestavine originalnih grških začimb in jih napisal. Pravih razmerij ne poznam. Že bi bil prisiljen, bi sam poskusil nekako tako: 1/2 cimeta v skorji, 1/4 do 1/2 čajne žličke (ovisno od velikosti žličke)cimeta prahu, dober ščepec ali dva muškatnega oreščka, 1 lovorov list, 1/2 čajne žličke (č.Ž.) česna v prahu, 1/2 ć.Ž. timijana in 5 bobkov celega pimenta, pa še malo pimenta v prahu. Ne morem pa garantirat, da bo enako kot original začimbe. Vedno imam občutek, da vsebujejo še kaj, česar ne napišejo....

- meso: tradicionalno je zajčje (kunčje) ali goveje. Moram povedat, da se naša govedina težko primerja z grško. Ne vem zakaj, ali jih tam masirajo ali kaj, je tako mehka, da se kar topi. Verjetno pa je to dejansko posledica dolgega kuhanja oz. pečenja. Baje je tam tradicija, da stare mamike meso prinesejo kar v lokalno pekarno, da ga skuhajo/spečejo v krušni peči in to kar več ur.

- demerara sladkor = nerafinirani trsni sladkor. Na žalost je zaradi ozkega stoplca nesrečno delilo stavek oz. alinejo.

Ja stifado rula.... večkrat kot ga pripravim, raje ga imam. Pa čeprav je tečno tiste čebulce lupit...potem pa še pečt in jih obračat (kako, če so pa okrogle...se vedno narobe obrnejo, ampak nekako vedno na koncu rata)

elci83  

kuha že od: 1.2.2011

Št. objav: 2

Objavljeno 1.2.2011 ob 2:16

No pa še moja izkušnja. Zdej sm tale golaž že 2x naredu. Prvič mi sicer ni najbolj uspelo, je blo pa vseen užitno. Kar hočem povedat pa je, da sem ga drugič kuhal 6 ur in je bilo enostavno za prste obliznt. Meso je blo čist mehko in prepojeno z aromami. Tko da enkrat, če imate čas probite kuhat mal dlje - jst sm že kr pretiravu ampak se je splačal :).

Kravdija  

kuha že od: 14.6.2009

Št. objav: 166

Objavljeno 5.12.2012 ob 3:36

Meni so enkrat razložili v Grčiji, kako je s tem mesom in res se dela več par ur v glinenih posodah v krušnih pečeh, tako stifado, kot exohiko, kleftiko, ipd... njamsi, grška hrana.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.