Tečaj retorike oz. nastopanja brez treme

neznan uporabnik

tema odprta - 24. feb 2007 20:10 | ogledi: 3.338 | odgovori: 8

Ali imate kakršnekoli izkušnje z opravljanjem tečaja, kjer se naučiš javnega nastopanja. Gre namreč za to, da kljub temu, da zadevo obvladam, dobim tremo pred nastopanjem pred publiko. Ali pa nasvet, kje tak tečaj izvajajo.

Hvala

zoja1

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17820

24. feb 2007 20:34

O tečajih ne vem nič, vem pa, da vaja dela mojstra. Ampak, za vajo je treba pa nastopat, .......... rimljanka

limonca26  

član od: 23.7.2006

sporočila: 304

24. feb 2007 21:10

Nisi edina, ki ima tremo. In verjetno je v tem, da vaja dela mojstra, mojster pa vajo, kanček resnice. Veliko uspeha pri nastopanju. limonca26

ena mš  

član od: 18.11.2006

sporočila: 1184

24. feb 2007 21:15

Imam tako iskušnjo,da moram bit v prostoru preden se začne folk nabirat.Z njimi klepetam,ali pa ne,kakor mi paše.Ko so vsi zbrani začnem.Pomembno je da si v prostoru pred drugimi(en ,ali dva,gor al dol).Važna je samozavest in zavest,da jim podajaš stvari,katerih oni ne ovladajo.Z svojo mirnostjo ustvarjaš prijetno vzdušje.Jaz se mal pohecam,izzovem,da še kdo kaj pove,pa je! ena mš

Kalipso  

član od: 29.8.2006

sporočila: 199

24. feb 2007 21:56

Ne vem za ostala mesta, ampak v Ljubljani imaš te tečaje. Za prvo informacijo lahko pogledaš na straneh Študentske organizacije UL, tam lahko greš na tečaj tudi če nisi študentka, lahko ti pa dajo informacije kje jih še imajo. Drugače pa verjetno najdeš ogromno nasvetov tudi na internetu. Pred nastopom se poskusi umirit, zapri oči, parkrat globoko vdihni in izdihni in si reči, da itak imajo vsi tremo in da je to normalna stvar. Ko govoriš, se trudi gledat v eno točko, tik nad glavami poslušalcev. Velik problem zanjo delat roke in noge, ki jih nezavedno premikaš sem in tja, kar nekomu, ki te posluša, zgleda smešno. Zato je dobro imeti kateder za katerim govoriš, če ne pa jih držiš sklenjene pred sabo ali ob telesu. Ne stoj na enem mestu, ker se boš guncala sem in tja. Če nimaš katedra, za katerim lahko stojiš, se poskusi sprehajat sem in tja, tako da zgleda čim bolj sproščeno. Ko se boš pripravljaja na nastop, se torej posveti tudi drži telesa. Najbolje je da vadiš pred nekom, ki te pozna in ti potem on lahko pov, kaj delaš ko govoriš in kaj moraš popravit. Problem zna biti glas, ki se trese (vsaj meni se), zato če se ti to zgodi, za trenutek utihni in vdihni in izdihni, da se umiriš. Poskusi govoriti počasi in sproščeno, zraven dihaj in ne uporabljaj mašil, kot so pač, a ne, ne, v bistvu, hmmmm. Če se zmedeš, spet naredi sekundni premor, zberi misli in nadaljuj. Probaj odmislit ljudi in si predstavljaj, da temo razlagaš najboljši prijateljici oziroma prijatelju. no, kot so rekli, vaja dela mojstra in s tem imajo vsi ljudje na svetu probleme in so se jih morali naučit odpravit. point pa je, da moraš verjeti vase, da obvladaš in potem boš res. ker če se prepričaš, da boš katastrofa, boš res. lp goga sam da se kuha..

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

24. feb 2007 22:19

Jaz imam zastonj vadbo kar na faksu, pri vsakem predmetu nastopamo pred polno predavalnico...

lidka

Lunca 15  

član od: 7.6.2004

sporočila: 99

24. feb 2007 23:28

Jaz sem hodila na tečaj Mala vrata retorike preko zavoda ŠOLT. Najdeš na naslednji internetni strani: http://www.zavod-solt.si/index.php?p=1&s=2. Žal trenutno ni na voljo, bo pa po vsej verjetnosti še enkrat do junija. Vsakič imaš en nastop, teoretično ti povejo kaj in kako; potem pa še samo vaja ostane. Začetni tečaj vodi Polona Požgan (slišiš jo lahko na Radiu Center), nadaljevalnega pa Ida Baš. Lunca 15 Sporočilo je spremenil(a) Lunca 15 dne 24. feb 2007 23:29:08 Sporočilo je spremenil(a) Lunca 15 dne 24. feb 2007 23:30:52

titta  

član od: 28.9.2006

sporočila: 1056

25. feb 2007 0:14

V klubu tajnic smo želele organizirat takšen tečaj pod vodstvom g. Romiha , pa je predrag....nekaj okoli 200.0000 sit (starih), tak da raje poglej na spletno stan, kjer to organizirajo... titta

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

25. feb 2007 0:40

Hodila sem na nekaj tečajev k patru Mihu Žužku, ki pa tega ne počne več. Če ni že med angelčki. Sicer je pa kar nekaj teh tečajev, problem je, da so dokaj dragi. Ampak če prav razumem, ti tehnično zadevo obvladaš, problem je trema. Torej ne rabiš tečaja, pač pa moraš pošlihtati svojo glavo. Važna je samozavest. Poskusi z neko sprostitveno tehniko, z avtogenim treningom na primer. In pa seveda, kot je bilo že rečeno, vaja dela mojstra. Za poduk moj primer. Nimam težav s tremo, razen v redkih primerih. Zagovor. Vedela sem, da bo masaker, ker sem ga doživela na dveh predhodnih predstavitvah. Obakrat sem se doma zjokala. In za zagovor je bilo pričakovati pravo mesarsko klanje, vendar sem se prepričala, da me ne bodo prizadeli. In me niso. Bil je dolgotrajen proces oblikovanja mojega nastopa. Preigrala sem vse možne (krvave) scenarije in si dopovedala, da bom preživela in konec in za nič na svetu ne bom pokazal, da so me prizadeli. Na zagovoru sem bila robot. Ne glede na vse, sem govorila in odgovarjala v istem tonu, nisem trenila z očmi. Kljub temu, da sicer zelo energično govorim in se izražam mimično. Takrat pa sem bila robot, tako dober, da me je predstojnik vprašal, če sem slučajno pod pomirjevali (ja, take stvari človek doživlja, ker so v pedagoškem procesu ljudje, ki na študentih zdravijo komplekse in zagrenjenost; žal me kmalu spet čaka zagovor, vendar tokrat upam brez osebe, ki je bila prejšnjič najbolj grozna). Moj primer ne govori konkretno o tremi, ampak o tem, kako se da prepričati, da boš stopil pred občinstvo in nastopil ter povedal svoje in izrazil svoje misli. Vsak dan si vzemi nekaj minut časa in si dopoveduj, da nastopaš z veseljem in sproščeno. Vizualiziraj svoj odličen in samozavesten nastop in odobrujoče kimanje poslušalstva. Preberi si zgodbo o Demostenu, najbolj znanem antičnem retoriku. Če je njenu uspelo, lahko vsakemu. Govornik se ne rodiš, govornih nastaneš. Ne obupaj. mimika

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti