Amoksiklav - ga kdo ne potrebuje več?

lucija  

član od: 8.7.2002

sporočila: 403

19. feb 2007 7:49

Edini problem vidim v tem, da "ne potrebujem več" pri antibiotikih ne obstaja. Ko izginejo simptomi bolezni, je povzročitelj lahko oslabljen, ne pa tudi premagan.  Antibiotike je treba  jemati natančno po navodilih, sicer delamo škodo ne samo sebi, ampak tudi drugim, ker zaradi nepravilne antibiotik postopoma postane manj oz. neučinkovit in je treba iskati zmeraj nova in nova zdravila, kar tudi draži zdravljenje. Za nekoga, ki je "v taki službi" se mi pa sploh zdi zelo nenavadno, da je tako neodgovoren, da bi priskrbel zdravila in jih pošiljal po pošti.

 

http://www.abczdravja.si/pdf/07januar18-19.pdf 

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

19. feb 2007 8:23

Nobeno zdravilo, ki se dobi na recept, se ne posoja. Brez izjem. Če komu ostane kakšno zdravilo, je pa edini pravilen način, da se zdravilo odnese nazaj v lekarno, kjer poskrbijo za pravilno ravnanje z odpadki. Jaz sem drugače mislila, da v je v tem stoletju vsem jasno, da se neuprabljena zdravila nosijo nazaj v leakrno, pa vidim, da jih eni še kar "mečejo v smeti".... Brrr! Vendelina jr.

veverica  

član od: 12.11.2001

sporočila: 1038

19. feb 2007 8:32

Zgolj v vednost: nazadnje, ko sem v lekarni vprašala, če lahko oddam neuporabljena zdravila, so me napotili na Barje... Nabral se mi je že lep kupček zdravil in čaka, da bomo šli kaj na tisti konec!

In pa še tole (bodimo tudi pri kreganju natančni): moji otroci redko pojejo celo škatlico zdravil in tudi antibiotik nam je na začetku januarja ostal, ker pač ni pakiran za tako majhne otročilčke.

Pozdrav,

Ana Češnovar

londonska rezina  

član od: 1.6.2006

sporočila: 312

19. feb 2007 9:36

JELCY, čudi me, da si v zdravstvu pa ne veš,kakšno vezo ima zloraba antibiotikov z MRSO. Potem pa res ni čudno, da se te stvari tako širijo. Vsi pljuvamo v lastno skledo...

Tudi jaz imam v službi antibiotike na dosegu rok pa nimam doma nobene rezerve antibiotika. Se jih bojim!

londonska rezina

kuharca37  

član od: 21.3.2006

sporočila: 563

19. feb 2007 10:37

Joan imaš srečo,da ima psička vnetje le 1-2x letno...pri nas ima rotvajler vnetje sklepov in če mu vsak dan dam vsaj pol tablete Rimadyl 100 mg,začne šepati in cviliti,po uporabi tablete je čudežno zdrav...bolje da ne povem koliko stanejo,brez veterinarskega obiska je mož plačal 65 €....za škatlico....in kaj naj narediš če ne bi imel denarja...Joan pri živalih je ogromno stroška ko zbolijo,ti lahko povem iz vsakodnevnega dela.Žal antibiotika ,ki ga rabiš nimam. kuharca37

jessy6  

član od: 13.2.2006

sporočila: 764

19. feb 2007 13:11

Antibiotik, pa ne Amoksiklav, mi je nekaj let nazaj ostal zato, ker mi je zdravnica dala recept za 2 škatlici. To je storila zato, ker sem bolj redko v domačem kraju (in mi profesionalnost ter navada na domačo zdravnico ne pustita zamenjavo le-te). Svetovala mi je, da naj pojem 1 škatlico tablet do konca, da v kolikor pa ne bi bilo bolje, naj pojem do konca še drugo škatlico. No, prva škatlica je zadostovala, zato mi je ena cela še ostala. Dala sem jo fantovim sorodnikom iz južnih krajev, ki pa antibiotikov ne morejo dobiti v svojih lekarnah, ker jih imajo premalo. Rok uporabe je bil še daleč pred iztekom. Sem storila prav? Ne vem. Sem samo ugodila njihovi prošnji. Morda sem pa komu rešila življenje. jessy6

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15822

19. feb 2007 14:19

 

Ne vem, no, ampak jaz zdravil nikdar nikomur ne odstopim (ajde, za žival bi jih dala, če bi jih imela), niti jih ne vzamem. Zdravnik ga ja predpiše točno določenemu pacientu in ni nujno, da enako zdravilo ustreza nekomu drugemu. Vsako telo ima svoje potrebe in svoje značilnosti in druge razloge obolenja. Z antibiotiki pa sploh ni heca. Strinjam se s tistimi, da antibiotik ne sme ostati. Vzame se do konca, razen v izjemnih primerih, ko je pakiranje preveliko za otroka, kot je nekdo zgoraj omenil, ali d aje iz določenih razlogov pač nekdo dobil še eno "rezervno" dozo. Ampak kar takole jih dajat naokoli, pa saj niso bonboni...In kaj, če bi prišlo do kakšne neugodne reakcije, ker ena sestavina nekomu ne bi ustrezala?

 

Glede Jelcy sem pa jaz razumela tako, da ima doma zalogo, ker pač ve, kdaj sme kaj uporabit. Mi je to tudi čisto razumljivo, ker dela v zdravstvu in o tem zato tudi nekaj ve. Zato sem prepričana, da bo za kužka zdravilo dala, če pa bi jo nekdo prosil zase, bi ga verjetno napotila do zdravnika.

 

Pa še o stroških za živali: ti so visoki, ni kaj. Mi smo psa poskušali zdravit tri dni, a smo ga morali potem evtanazirat, ampak v treh dneh je šlo za obiske pri veterinarju in za zdravila nad 200 evrov...Čez en teden se je zastrupil maček, tri dni zdravljenja, injekcij, preiskav in infuzij - 250 evrov...Ampak je vsaj preživel.

Je pa res, da jaz niti živali ne bi dala zdravila brez posveta z veterinarjem, pa čepravzgolj po telefonu.

 

MAmamia

mamamia

juhica101  

član od: 28.10.2003

sporočila: 814

19. feb 2007 14:54

Jaz pa Joan popolnoma razumem.

Čisto praktičen razlog:

Nazadnje me je obisk pri veterinarju stal okoli 8000 Sit. Od tega je bilo za zdravila (antibiotik, vitamini in še ena reč plus tabletke za 1 teden) 1500 ostalo pa svetovanje in zdravljenje.

In tako je vsako pomlad (včasih zaleže že enkrat včasih pa se vleče po mesec dni)..

Na žalost pa amoksiklava nimam, če bi ga imela, bi ti ga poslala.

LP

juhica

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

19. feb 2007 17:21

Da se vam da.

jade

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti