27. jul 2006 8:50
Čao,
alenka5, tudi jaz v začetku nisem nikoli dovolj spekla krompirja. Res rabi malo več časa, ampak se splača, je tako slasten, zlato rumen....kot bi bil ocvrt, samo boljši, ker ni maščobe.
Narežem ga na malo manjše kose, kot če se peče v pečici, količina je kar velika, ker nas je dosti, pečem ga na spodnji, torej na nižji rešetki in na 250 stopinjah, ko je skorj pečen, pa znižam na 200. pečico vedno prej dobro segrejem, da zacvrči, ko ga stresem notri. Pečem 45-60 min, odvisno ali je krompir nov ali star, se zgodi, da tudi več, ko gre letina krompirja proti koncu.
Ko pečeš kračke - daj jih malo "odpri", da so bolj položne, poskusi na višji rešetki, morda zrak premalo kroži.
Glede pomivanja pa- jaz sem včasih notri nalila vodo in detergent, pa vključila program wash, sedaj jo pa kar pomijem, pa je. Je res malo zoprno, ker je težka, pa steklena!, ampak še vedno boljše, kot ribat pekač, kjer se je prijel krompir. V konvekcijski se namreč nič ne "prime", razen seveda če se pred pomivanjem preveč "zasuši". Definitivno lažje, kot očistiti vgradno pečico, vso pošpricano od maščobe.
V navodilih je veliko receptov in navodil, kako peči, samo jaz še nisem veliko poskusila. Imam pa prijateljico, ki praktično mesa sploh ne peče več v pečici, ima malo bolj "slabo", pa pravi da je konvekcijska zakon, vse peče notri, tudi prešpikano pečenko sva že spekle za novo leto, ker se v navadni nikakor ni hotla oz. se je vse prijemalo in žgalo.
Lep pozdravček, S.