26. jul 2018 17:48
Kot je napisala Bibaleze - tam sem tudi dobila idejo in osnovo. V visok pekač od pečice dam sadje in kakšen decilitier vode, toliko, da se začne sočiti (meni gre cca 3 kg na en tak pekač), dam na 150-160 oC v ventilatorski pečici. Pri marelični ali pa breskovi, kjer mi je važno da ostaneta svetli mogoče nekoliko nižjo temperaturo, da ne karamelizirata. "Pečem" cca 2 uri eno rundo. Pogledam vsake toliko in če opazim, da se na vrhu dela skorjica, ki hoče malo rjaveti premešam. Ko je marmelada primerne gostote dodam sladkor in dobro pemešam (lahko tudi takrat prepasiram ali zmeljem s paličnim mešalnikom) , po potrebi želirno sredstvo in pustim še kakšne pol ure - vmes enkrat premešam. Če dam v pečico dva pladnja sadja naenkrat je ponavadi potrebno podaljšati čas pečenja in če opazim, da se vratca rosijo, jih malo priprem ali dam kuhavnico vmes, da para lažje izhaja.
Nato napolnim marmelado v nekoliko ogrete kozarčke in zaprem, ter pustim dobro pokrito na pultu, da se ohladi. Meni se na tak način narejena marmelada nikoli ne pokvari, zlasti slivova je odlična z dodatkom malo ruma na koncu, marelična vedno ostane lepo svetla.
Ta način priprave marmelade mi je všeč, ker je mešanja in skrbi za marmelado bistveno manj, kot če jo delam v kozici na štedilniku. Na dnu se nikoli nič ne prime, ne prismodi, ne šprica po pečici, res lahko zraven delaš še kaj drugega in vsake toliko prekontroliraš, malo pomešaš in greš dalje.
Sem pa na enak način tudi že delala paradižnikovo mezgo, le da sem paradižnike prej pustila narezane kakšno uro na cedilu, da so se dobro odtekli, jih prav tako dala na pekače, dala v pečico na 150oC, malo posolila in premešala in enako postopala kot pri marmeladi. Ko sem dobila dovolj gosto mezgo, sem prepasila dodala še malo soli in sladkorja in dala da se je odcedila še preko krpe čez noč. Naslednje jutro sem nadevala v kozarčke in pasterizirala. Se je tudi dobro obneslo.
tedyka