20. sep 2005 10:35
uf, me daje ljubosumnost, ko takole berem, da vam zelišča uspevajo brez problemov... jaz po 8 letih izkušenj še vedno nisem zadovoljna (npr. nikakor mi ne uspe vzgojiti lepe bujne kapucinke, očitno potrebuje vrt ali kaj?). Stalno nekaj delam, redno kontroliram in zatiram plesni (peteršilj, timijan, žajbelj, rožmarin), rjo (pehtran, origano, meta in melisa proti koncu poletja), uši (povsod), rdečega pajka (bazilika), pa še kakšna nadloga bi se našla. Gosenice so še najmanjši problem. Sicer pa je mojih 6 m korit in dva kota s posodami na balkonu najino veselje. Nobene potrebe po rožah...
Seznam mojih bolj ali manj uspevajočih: kodrolistni peteršilj, luštrek, žajblji (širokolistni, suličasti, okrasni rumeni in rdeči), dve vrsti šatraja, lavanda, rožmarin, timijani (navadni, citronasti, citronasti rumeni, srebrni), bazilike (navadna, rdeča, rdečkasta-cimetasta, drobnolistna, grmasta-modra), melisa, mete (črna, poprova, jabolčna, ananasova), mačja meta, pehtran, origano, majaron, koprc, smilj, laški rožmarin, koriander, drobnjak, kapucinke in limonska trava. Upam da nisem kaj pozabila... Nimam še lovorja :(
Nasvet: spomladi kupi lepe sadike. Tako bo uspeh veliko bolj zagotovljen, kot pa pri vzgoji iz semena - če nimaš čisto pravih pogojev, dobiš uporabna zelišča šele sredi poletja, če sploh jih...
Čimvečji lonec-korito, tem bolje. Ne šparaj z vodo! Čeprav je veliko dišavnic mediteranskih in bi v naravi/na vrtu lepo prenašala sušo, v koritu to izgleda dugače... Veliko dišavnic tudi lepo cveti-so za okras, vendar nekatere šele, ko so malo starejše (žajbelj, rožmarin, timijan...)