15. jun 2020 15:45
Moj način:
Mleto meso, običajno mešanico govedine in svinjine, riž, surov, le opran, okroglozrnati, jajce, nasekljan peteršilj, do rumenega prepražena nasekljana čebula, sopl poper, malo mletega cimeta. Dobro premešam, da je zmes ne povsem trdna. napolnim paprike, ne preveč, da ostane prostor za riž, ki s kuhanjem nabreka.
Omaka: na malo maščobe popražim kake 2 jedilni žlici sladkorja, da rahlo porumeni, a res rahlo. Takoj zalijem s paradižnikovo omako. Če nimam domače, najraje uporabim (za 6 paprik, onih svetlo zelenih ali rumenih, ki jih imajo celo leto v Hoferju in Lidlu) steklenico paradižnikove omake iz Euro Spina, dodam še vsebino ene konzerve ali pelatov ali olupljenih češnjevih paradižnikov tudi od tam. Morda dodam malo vode, da se sladkor lažje raztopi. Zmiksam s paličnim mikserjem, v omako vložim napolnjene paprike (ki jih nič ne zapiram, nadev nikoli ne izteče, saj jajce poskrbi, da zakrkne). Solim, dodam 2 ali 3 naglejnove žbice in malo mletega cimeta, včasih še ingverja in mali list lovorja. Počasi kuham, na pol odkrito ali pa dam v pečico. NE dodajam nobene moke, omaka se lepo zgosti, ker se kuha počasi in dolgo, je omaka sladkasta, kakršne sem pač vajena.
Zraven pire krompir. Ravno v soboto sem jih kuhala.
rimljanka