20. sep 2017 20:50
Nedavno je bil objavljen intervju z ravnateljico enega od domov za mladostnike v Sloveniji. Povedalal je, da se je začetnik waldorfskeg načina vzgoje v ZDA javno opravičil zaradi te svoje zamisli, ker je ugotovil, da (večinoma) vzgojijo "narcise in diktatorje", tako se je sam izrazil. Verjetno v waldorfski ni vse slabo, a permisivna vzgoja ima veliko slabosti, ki planejo na dan, ko je najmanj treba, pravijo tisti, ki zadeve poznajo pobliže in po strokvnih plateh z več strani.
Omenjena ravnateljica je tudi rekla, da je najboljša tista mama, ki zna otroku reči ne. In o tem z njim ne razpravlja, pač pa, če otrok sprašuje zakaj ne, preprosto reče. ZAto, ker sem jaz tako rekla. Amen.
Sicer pa si o šoli nasploh, običajni in waldorfski, preberite na fokuspokus izpod peresa dr. Vesne Vuk Godina. Material za razmislek. In to tudi:
Sama svojih otrok nikdar ne bi dala v waldorfsko šolo. Je Mygrace lepo napisala, kam bi jo dala - v prostočasne dejavnosti.
Pa še anekdota na temo waldorfske:
V vrsti pred blagajno v trgovini stoji starejša gospa, za njo mlada mamica s šest ali sedem let starim fantičem. Ta voziček nenehno potiska v starejšo gospo in jo malce izziva. Ker se na njene besede, naj neha, mulc ne odzove, gospa reče mamici, če lahko reče sinku, naj jo neha potiskati z vozičkom. Pa mamica reče: Veste, jaz vzgajam otroka na sodoben način, tako da sam spozna, kaj sme in česa ne, da se čuti svobodnega." Gospa umolkne. Potem pa mlajši moški, ki je stal za mamico in opazoval situacijo, vzame kozarec marmelade in ga strese mladi mamici na glavo. TA se ogirčena razburi in mu reče, kaj da si misli, kako se obnaša in kaj si dovoli, da ji marmelado skar tako trese na glavo. PA ji mladenič odgovori: Mene so starši vzgajali na sodoben način, tako kot vi vašega ...
Anekdota se zaključi z besedami starejše gospe, da bo ona plačala marmelado.
Sicer pa je seveda vse odvisno od starpev in njihovih pogledov na svet. Če so sami profukt permisivne vzgoje ali waldorske šole --- naj izvolijo. Vsak od nas ima svoje argumente.
mamamia