10. jun 2016 8:20
No, pa da še jaz pristavim svoj piskrček. :)) pa ne, nisem zaposlena v Luštu.
1. A ste videli velikost "plantaže" kjer raste Lušt?
2. A ste videli, v kakšni zemlji raste Lušt, kakšna je pridelava, kako ga negujejo, kdo ga oprašuje?
3. Koliko bi imele ve plačo, da ste tam zaposlene in delate 8 ur v topli gredi, na vročini?
4. Koliko bi ve postavile ceno, da ste lastnik glede na količino pridelanega paradižnika in glede na to, da 3-4 mesece sadov ni na steblu, delavcem pa morate dati plače? Ali, ko poleti paradajza kupi veliko manj ljudi?
5. Poznam pridelavo, videla kje in kako raste ta paradajz, videla, kako ga direkt iz stebla zlagajo v zaboje in distribuirajo zrele (ne zelene) paradižnike direkt slovenskim trgovcem. Ker se pa paradižnik, če želite, da ohrani vonj, okus mora hraniti izven hladilnikov, trgovci pa naročajo količine kot jih, in ga potem shranjujejo v hladilnicah, ... je okus takšen kot je. Pa to ne pomeni, da je kriv Lušt. Hladilnik in biologija naredi svoje, ekonomija pa največ. ;)
6. Sama kupim paradižnik Lušt ponavadi v Renkovcih. In ne, kvaliteta ni padla, niti vonj, niti okus paradižnika. Res je, da je letos veliko dežja, posledično manj sonca in zato je takšen tudi takšen okus. Pa saj enako se zgodi z domačim ob enakih pogojih. Sploh prva bera Luštovega paradižnika, ko ta zori v prvih pomladnih mesecih (marec, april), ko še ni dovolj sonca, zna biti bolj vodena z manj okusa. Ampak, to je logično, mar ne?
7. Lušt obirajo, negujejo roke, ne stroji. Obran je rdeč, zrel, torej ko ima najvišjo vsebnost vitamina C - videno večkrat na lastne oči.
8. ker je Lušt takoj, ko je obran distribuiran v trgovine rdeč, ima takoj v prvih 5 dneh največ vitamina C in ostalih vitaminov, hranil. Z daljšim hranjenjem paradajza v hladilnicah (da o zelenem ne govorim), se količina vitamina drastično zniža. Kako vem? Bila na dooolgem predavanju ... Poleg tega se s časom hranjenja v hladilnicah zmanjšata naravni okus in vonj paradižnika. Zakaj španski tudi diši, kljub tolikšnem času, ki ga je prehodil in preživel v hladilnicah? Uf, koliko parfumov obstaja na tem svetu. Jaz vonju španskega ne verjamem. Drugače pa vsak po svoje.
Španski? Seveda! Zori na mnogo večji izpostavljenosti soncu, da ne govorim o velikosti plantaž. Videla na lastne oči. Tudi o tem, kako ga obirajo in določene stvari kaj z njim počnejo. Tudi obirajo ga zelenega. Verjetno, ne rabim napisati, kaj se z njim zgodi, ko potuje ...
9. Cena Luštovega paradižnika? Je visoka, ja napram ostalemu, ki je na voljo. Vendar, je tudi moja cena zdravja visoka, moja cena dela. Itak, da imamo vsi na voljo, da izberemo cenejši izdelek ali ga ne kupimo. Mi pozimi paradižnika ne jemo. Če ga kupim, kupim tu in tam Luštovega, ker mu veliko bolj zaupam, kot španskemu. Poleti pa jemo domač paradižnik.
In ja, tako kot trgovci, tudi stranke goljufajo v trgovinah in prekladajo paradajz iz ene v drugo škatlo. Recimo, da Lušt takoj prepoznam, in če me ne prepriča, ga ne kupim. Vsake toliko si ga privoščim, tako kot si vsake toliko privoščim dober steak. ;) In ne, glede na način pridelave, kako z njim ravnajo, ko dozori, ni drag. Vsak se pa naj sam odloči, kaj si lahko privošči.
Primerjati pa tak paradižnik s španskim je pa popoln nesmisel. Jaz sem vesela in ponosna, da ga imamo!
Sweetness Bakery http://www.220stopinjposevno.com