17. dec 2015 11:37
Super ideje, Cila. Med na hitro pripravljene zdrave jedi sodi tudi zelenjava, ki se speče v pečici. Samo opereš narežeš poljubno kombinacijo, začiniš in pustiš, da se speče. Da bo bolj nasitno, lahko dodaš krompir. Zraven si narediš solato in imaš odlično kosilo.
Juhe in enolončnice so tudi dokaj preproste, če pa meni res gre za nohte, si naredim solato. Tudi če vržeš skupaj samo čičeriko iz pločevinke in por ali čebulo, kis, bučno olje, nastane super nasitno kosilo. Ali pa kakšna kombinacija sveže zelenjave in kvinoje/leče.
Pica in burek niti nista tako zelo nezdravi jedi, če si ju pripraviš sama. Torej pica iz polnozrnatega testa, s paradižnikovo omako in ne s kečapom (ta vsebuje ogromno sladkorja) mocarelo in še kakšnim dodatkom. Seveda pa je potrebna zmernost. Še en fast food, ki je lahko zelo zdrav, so tortilje (dobijo se tudi polnozrnate, ki jih samo pogreješ na ponvi) s svežo zelenjavo (listi solate ali na laske narezano zelje, paradižnik, paprika, čebula, por, julienne korenček, avokado ... po želji) in koščki pečenega mesa ali pečeno čičeriko, jaz si zraven naredim jogurtov ali kefirjev preliv (v jogurt stisneš dva stroka česna, sol, poper, kaplja bučnega olja, zmešaš) in je res hitro gotovo.
Rjavi riž je lahko zelo okusen, če ga pravilno začiniš in kombiniraš. Lahko pa ga zamenjaš z bulgurjem (meni je najboljši šparov BIO), kvinojo (DM), proseno in ajdovo kašo, kuskusom ... Medtem ko se ti riž kuha, si nareži in popraži zelenjavo in meso, če ga ješ, jo začini, nato pa dodaj kuhan riž in še dve minuti praži, da se okusi premešajo.
Tudi jaz mislim, da ni nobena katastrofa, če v zmernih količinah ješ izdelke iz bele moke, le da jim dodaj sveže, zdrave, po možnosti sezonske sestavine. Poišči kakšno kmetijo v svoji bližini in se zmeni za tedensko košarico zelenjave in sadja. Ne boš mogla verjeti, koliko boljši okus ima takšna zelenjava od trgovinske.
Če si še vedno brez konkretnih idej, ti predlagam sprehod v knjižnico. Izposodi si knjigo ali dve o zdravi prehrani in ju prelistaj. Zagotovo ti bo kakšen recept padel v oči. Saj se ga ni treba čisto dosledno držati, samo da dobiš smernice in ugotoviš, kaj se ti lušta :) Zdrava hrana je res malček dražja, ampak vedi, da je polnovredna hrana bolj hranljiva in je zato ne potrebuješ toliko, poleg tega pa gre za naložbo - povedano zelo poenostavljeno: ali boš denar danes dala kmetu za hrano ali čez nekaj let zdravnikom za zdravljenje.
Vso srečo!
RadaJem