15. dec 2013 11:31
Malo oživljam tole temo.
Sedaj že nekaj let uporabljam gus pekače ( brez emajla ) v krušni peči. Kupila preko spleta pri Krek Ribno. Takrat nisem imela pojma, da je treba pred prvo uporabo z njimi kaj narediti, šele sedaj sem prebrala nemška navodila, povezava do njih na eni od prejšnjih strani.
Meni posoda odlično služi, prenese odprt ogenj, nič se ne prime, z lahkoto jo očistim ( uporabljala sem tudi detergent, sedaj bom sledila navodilom ).
Ker nas je veliko, sem si omislila še tale pekač:
http://trgovina.krek.si/kuharstvo/kuhalna-posoda/lito
Je bil pa prevlečen z voskom?! Sem ga napolnila z vodo, segrevala, da se je vosek raztopil, odlila, premazala z maščobo in segrela. Obrisala. Ampak nisem prepričana, a je šel ves vosek dol? Si ne upam nič notri spečt.
Sedaj pa bi imela še gus ponev ( za npr Anin krompir ), ampak z železnim ročajem, ne lesenim. Krek sicer ima eno, a je mala, le 20 cm. Se pri nas še kje dobijo take?
Drugo vprašanje: vadim in vadim, ampak pice ne zmorem spraviti v peč tako, kot jim to rata v picerijah. Vedno mi nekaj sira odleti dol, potem se pa žge na dnu, pa še pisa mora biti precej mala, da mi uspe. Temperatura v krušni peči je za teflon previsoka. Iščem torej nizek pekač ali celo samo dno iz gusa, pločevine, česarkoli, kar prenaša visoke T, direkt ogenj.
HVala.
lartep