13. dec 2013 12:41
Pri nas pa takole:
Iz otroštva se spominjam maminih nedeljskih kosil: obvezna goveja juha z rezanci ali vlivanci, bolj redko gresovi knedlni, potem pečeno meso - običajno kotleti in kakšna piščančja prsa in bedra iz ponve (ne vem zakaj ampak nikoli ni pekla pečenke v kosu ali celega piščanca). Zraven pražen krompir iz tiste težke Etine litoželezne kastrole v kateri se je lepo zapekel, z ocvirki. Kot otrok ga nisem marala sploh in so mi narezali krompir ali dva med zeleno solato. Solata endivija in rdeči radič, pozneje še radič štrucar, dokler je bil. Ko je domače solate zmanjkalo, smo jedli včasih kupljeno zelje, včasih peso iz kozarca. Popoldne od sladic edino jabolčni štrudel. Moja mama ni preveč rada kuhala, zato sem pa jaz zelo zgodaj in z veseljem poprijela najprej za peko sladic, pozneje pa tudi za počitniško kuho. Govedina se je jedla v ponedleljek, ko smo za kosilo pojedli ostanek juhe, zraven pire krompir in ko je zmanjkalo solate, namesto nje dušena jabolka. Ta kombinacija mi je bila ful dobra, a je skoraj ne delam več.
ČE smo šli na izlet so bili za malico obvezno hladni dunajci, poleti domač paradajz in kruh.
Jaz se zdaj, če sem le doma nekako ohlapno držim tradicije. Govejo juho kuham od novembra do nekje prvega maja, ko nam postane zanjo prevroče. Odkar imamo avtodom so se nedeljska domača kosila doma pač zredčila, tam je režim kuhe pač drugačen. Če smo doma poleg juhe z rezanci jemo pozimi pražen krompir, in nekaj od mesa v pečici - pečen, včasih tudi polnjen piščanec, svinjska krača, goveja pečenka (odkar imam dobavitelja domače bio govedine je ta večkrat na sporedu), svinjska vratina, če dobim tudi žrebičkova ali konjska vratina/bržola. Ko pride sezona mladega krompirja, ga pečem skupaj z mesom v pečici, pražen krompir počaka do oktobra. Zdaj ko je sezona večkrat dodam dušeno rdeče zelje, poleti dušen stročji fižol. Solata, kakršna pač je , radi imamo mešano, skoraj vedno dodam zelje. Ob nedeljah ne delam zrezkov, testenin, rižot, razen v avtodomu. Pecivo pečem le redko, običajno, če pričakujem popoldne obiske - rižev narastek, kaka jabolčna pita, brownies. Poleti, ko jemo zunaj, jemo veliko jedi z žara, tudi pečeno zelenjavo, zraven pa paradižnik, kako grško solato s feto, capreze..Takrat klasika pač odpade.
Za praznična kosila se pač malce bolj potrudim s kako zelenjavno prilogo več (moji gosti imajo radi loparnico), pa kako omakco z gobami naredim za k pečenki. Vedno poleg mesa pečem zelenjavo - čebulo, kose korenja, paprike, česen, malo pora - to potem zmiksam s paličnim in malo popravim, pa je tudi dobra omakca. REcimo, da sem si ustvarila našo, družinsko klasiko.
Ko ste že ravno pri vinu: z možem si ob vikendih pri kosilu privoščiva kozarec vina. Jaz rdeče (kako toskansko ali bardolino ali kaj takega), on belo, najraje sivi pinot ali kak dober renski rizling.
Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca