23. nov 2013 5:47
Na začetku svoje kuharske kariere sem imela vedno probleme s tem - ali so bili pretrdi ali premehki samo pravi ne. Potem mi je kolegica zaupala tale najenostavnejši recept po katerem mi čisto vedno uspejo taki, kot morajo biti zdrobovi žličniki v juhi:
1 jajce
4 žlice navadnega pšeničnega zdroba (lahko tudi instant) - če je jajce veliko bolj polne, če je jajce manjše normalno vrhane (z žlico zajamem zdrob, malce potresem in to je to)
Zmešamo jajce (samo toliko, da se premešata beljak in rumenjak), vmešamo zdrob in dobimo gladko gostljavo mešanico (ni prav gosta in trda). Pustimo cca 10 minut, da se zdrob napoji in medtem nič ne mešamo. Medtem segrejemo juho - ne sme ravno močno vreti ampak tik preden zavre vanjo polagamo žličnike, ki jih zajemamo s čajno žličko (raje manjše kot večje (nekje za pol žličke), ker močno narastejo). Kuhamo v juhi, ki ne sme močno vreti - samo toliko da brbota nekaj minut, ugasnemo plin ter pustimo na toplem še kakšne četrt ure, da do konca narastejo. Moji žličniki po tem najenostavnejšem receptu so vedno rahli in ravno prav kompaktni. Iz te količine naredim približno 12 žličnikov, kar zadostuje za 4 člansko družino po 3 žličnike na osebo. Seveda v mešanico lahko zamešamo tudi drobno nasekljan petršilj ali drobnjak - mi to če nam paše posujemo po juhi, ko je že na krožniku.
Poskusi - ni težko. Predvsem pa ne dodajaj v mešnico zdroba dokler ta po cca10 minutah ne nabrekne. Mešanica na začteku deluje nekako redko in prav gotovo boš imela pomisleke, da bo stvar uspela, toda po 10 minutak bo izgledala popolnoma drugače, če pa ne, pa takrat dodaj še malo zdroba in počakaj. Tudi 10 minut je tako na oko - lahko stoji tudi več časa brez bojazni, da bi bilo kaj narobe. Če pa vseeno ne uspe boš ti bo tako ratala ali miljonska juha (če se bodo razkuhali) ali pa juha z zdrobovimi kamenčki (če bodo pretrdi), juha z zdrobovimi žličniki pa bo kdaj drugič na sporedu
tedyka