19. nov 2013 14:45
rimljanka je napisal/a: |
Tale zadnji odgovor pa že meji na misel, da izhajaš iz katere od proizvajalk jogurtov, ko tako po dolgem in počez udriihaš po manjših proizvajalcih jogurtov. rimljanka
|
Jaz pa nikjer nisem opazila udrihanja po majhnih proizvajalcih jogurtov. Hlev in domača kuhinja pač nista sterilna, saj so tudi industrijski obrati težko, zanesljivo pa temu veliko bliže kot domači. Pa tudi ni problema zaradi tega - sterilno je nepotrebno, če nočeš ali ne potrebuješ zelo dolge trajnosti živil, in za domačo rabo za sproti je res ne. Zdi se mi zelo dobrodošlo, da kaj napiše kdo, ki se očitno res spozna na stvar - pa četudi je "od proizvajalcev". Kdo bo pa vedel, če ne ti? Kako pa naj ve nekdo, ki se s tem ne ukvarja in ga takole, v vsakdanjem življenju, niti ne zanima preveč? Inšpekcijske kontrole so naključne in občasne, tako pri velikih kot pri malih proizvajalcih, s to razliko, da imajo velike mlekarne tudi lastne laboratorije, kjer vršijo dnevno kontrolo kakovosti surovin, procesov in proizvodnih prostorov, tega si pa kmetje sami preprosto ne morejo privoščiti (pa to ne pomeni, da so zato "umazani" in da "packajo").
Nima smisla, da zajadramo v kako žolčno polemiko. Se pa zelo dobro spomnim jogurtov "včasih" - veliko bolj pogosto kot danes so bili kisli, da ti je usta potegnilo skupaj (vsaj tisti Mariborskih mlekarn, ob katerih sem rasla), ali pa z napihnjenimi pokrovčki. Zastrupil se pa z njimi, vsaj kolikor vem, ne pred 30 leti ne danes ni nihče.
Sonja