28. mar 2013 11:51
Kot mnoge/i tukaj imam tudi jaz največ spomnov na hrano, ki jo je pripravljala stara mama. Ker je bila iz Idrskega konca, sem imela privilegij jesti vsak teden idrske žlikrofe. Naravnost čudoviti. Takšni večji, trdni i in filani s krompirjem in ocvirki. Ves čas ko jih je pripravljala sem jo občudojoče gledala. Nato zaliti z žlico omake od včerajšnje pečenke. Njami.
Oboževala sem tudi njen "presn zelje", ki ni bilo presno (surovo), ampak sladko zelje s krompirje in na koncu zabeljeno z ocvirki (čisto malo). To je bila kot juha. Nato so sledili za ene knedelji za ene svaljki z drobnimi ocvirki. Njami.
Rada sem imela bleke, popečene kvadratke iz testa, ki so se tako zelo napihnili (sladkane).
Pohane šnite, ki so mi jih ob nekaj priložnostih, navkljub mojim rosnim letom, dovolili postreči z omako iz črnega, pogretega vina.
Pri prijateljici sem oboževala klasiko, ki jo je ob petkih skuhala njena tetka (in vsak petek sem bila tam), fižolova juha plus štrudl. Potem se malo potikat in zvečer na kakšen osnovnošolski ples. Juhej.
Za zajtrke, se spomnim Emonine paštete s sliko žemlje gor in točno tako smo si jo postregli.
V šoli sem imela rada gris s čokolado. Pri "albancu" pa indijančka ali šamšnito. Cukra za cel teden.
Ko sem bila še čisto mala, so starši obiskom postregli s konzervo doručka (narezan na pladnju in zelenjavne priloge) in vsi so se svetili od veselja. Joj, kako lepi, preprosti časi.
Večkrat sem tudi dobila kakšno Bazooko (če se kdo spomni kaj je to).
Ah...............
začetnik