11. jan 2013 20:25
Vidiš, če bi nam jasno razložila, kaj bi od nas rada, bi dobila več odgovorov. Ampak, naslov tvoje teme nima z vsebino tvojega zapisa skoraj nič skupnega.
Lahko ti povem, kaj si jaz mislim o lokalni hrani, o lokalno pridelani hrani.
Katastrofalno je, da smo v Sloveniji tako zanemarili pridelavo hrane, da smo menda manj kot 40% oskrbljeni z lastno hrano, tako rastlinskega kot živalskega izvora.
Katastrofalno je, da na najlepših poljih, ker je tam pač najlažje, gradimo tovarne, skladišča, obrtne cone, ker pustimo, da se polja v Prekmurju in še kje zaraščajo s pleveli in invazivnimi vrstami, ker se vsako leto več obdelovalne zemlje zarašča v gozd. Zemlje, ki so jo naši predniki z muko in odrekanji in krvavimi žulji (pa naj to ne zveni patetično, je kar lepo kruto res) skozi številne generacije ohranjali.
Katastrofa je, da smo v manj kot 100 letih izgubili čez, po ocenah strokovnjakov, 80% avtohtonih sort fižola, solate, graha, paradižnika,....skratka, vrtnin in poljščin in da imamo komaj kakšno avtohtono pasmo živali. A zakaj? Ker so avtohtone sorte in pasme prilagojene našemu podnebju, prsti, razmeram. In s tem manj podvržene boleznim in škodljivcem, torej jih je treba manj tretirati s....cidi.
Katastrofa je, da lahko kmetje kupijo vsako leto okoli 100 sort semenskega krompirja, ampak, naslednje leto pa od teh vsaj 2/3 ni na tržišču. Da za mnoge nihče ne ve povedati, kako se bodo obnesle pri nas. Zelo verjetno velja podobno za večino drugih poljščin.
Katastrofa je, da po travnikih gnijejo jabolka, na drevesih višnje, ker se jih "ne splača" pobrati.
Katastrofa je, da povsod raste koruza, tam, kjer so in tam, kjer niso primerne razmere zanjo. In jo potem suša prizadane, pa......in to zato, ker je taka neka "evropska politika". Tako postajajo naša polja monokulture in s tem siromašimo biotsko pestrost. Da o tem, kako tako nekolobarjenje in gnojenje z umetnimi gnojili spreminja prst v slano, izprano nerodovitno puščavo.
Katastrofa je, da večina prebivalcev naše države tega sploh ne opazi ali ne ve ali pa enostavno ignorira.
Ker na naši strani ne govorimo o politiki sem se temu delu zapisa odpovedala. Pa saj imaš dosti za premleti.
Mislim, da lahko verjamem vodiču, ki nam je pred dobrim mesecem, ko smo se peljali na Dunaj, na razstavo G. Klimta, pripovedoval o Avstriji. Povedal nam je, da je Avstrija samooskrobna s hrano praktično 100%. In Avstrija ima krepko več kot polovico svojega ozemlja nad, mislim, 600 m (morda sem nekja m pretiravala, sem pozabila podatek, je pa preverljiv).
Vidiš, tak je moj pogled na lokalno hrano.
rimljanka