27. okt 2012 18:07
Ce pecem postrv v ponvi, potem pecem samo ribo in krompir ali drugo prilogo delam posebej. Se posebej, ce imam fileje od postrvi, na ponvo, z malo olja (lahko tudi masla), na zelo sibek ogenj ali elektricno plosco in to se pocasi pece. Zacnem pa pect na mesnati strani in po nekaj minutah obrnem na stran od koze (da se koza dotika ponve), pokrijem in pecem dalje. Zacimbe pa so sol, petersilj, cesen, poper.
Zraven pase kak pire ali krompir v kosih. Za prelit ribo pa lahko naredis polivko iz masla, cebule (se boljse salotke), kisa, soli in popra (postopek: v kozico das kis in zeeeeeeelo sibek ogenj, not cebulo - pazi ker zacne zelo hitro vret - in dodas maslo in mesas neprestano - lahko tudi dvigas kozico, da ne vre prevec; dodas sol in poper, precedis in to uporabis kot polivko za cez ribo).
Ce pa delas postrv v pecici, potem pa das olje v pekac, narezan krompir, cez polozis ribo (jaz napolnem trebusno votlino s cesnom, petersiljem in soljo), in dodam juho na ribji osnovi (to je iz kocke, lahko pa sam to skuhas iz ostankov rib). V pecico na 180C (moja pecica je ventilacijska) in v slabi uri je peceno. Seveda pa vmes pobiram tekocino, ki je ob ribi in krompirju in s tem prelivam ribo. Uporabljene zacimbe pa so sol, poper, cesen, petersilj.
Je pa mogoce celo postrv peci tudi v ponvi (prej seveda preveri, ce imas dovolj veliko ponev ... meni se je enkrat zgodilo, da sem imela doma preveliko ribo in jo je potem en cetrt gledal ven iz ponve ... pa je potem riba letela v pecico).
urska