Kakšni sta vaša kuhinja n jedilnica - če še nista sanjski, kaj jima manjka, kakšni bi želeli?
Jaz trenutno mešam, stepam in varim v eni precej minimalistični kuhinji, prej sem imela pa preveliko (ker na koncu je pa kuharica tista, ki kuhinjo po vsaki kreativni vihri spet spravi v operativno stanje), zimska jedilnica je sicer ločena od kuhinje, ampak ni zaprta z vrati in je tudi del dnevnega prostora, letni sta dve, ena neposredno pred kuhinjo, primerna za manjše število jedcev, druga pa nekaj stopnic navzdol, pod brajdo, kjer se lahko udobno namesti več obedovalcev, ampak za kuharja ali tistega, ki nosi in odnaša posodo/hrano je pa transport precej stresen.
V moji sanjski kuhinji vsekakor ne bi manjkal en štedilnik na drva in drugi na plin in en zares velikanski hladilnik. Pa seveda ena zaresna miza za delo in en udoben naslonjač za udobno nadzorovanje kuhe. Lavandin velik vsaj toliko, da vanj sede največji pekač, pa seveda neposreden dostop do pokritega dela vrta ali terase s takim ali drugačnim ognjiščem, delovno površino, lavandinom in enim ali dvema indukcijskima kuhalnikoma. Brez stopnic!
Jedilnica pa, vsaj zimska, obvezno ločena od kuhinje in dnevnega prostora.
Kar se tiče opreme, ne kompliciram dosti, tudi moja sanjska kuhinja ne bo dosti drugačna kot je moja aktualna, če že, bi rada videla, da ima kuhinjska miza kamnito ploščo in seveda bi rada imela en plinski gorilec kot jih imajo menda v peklu, da res zapali s tremi krogi ognja. Ampak če ne, pa ne, ker tak gorilec sem si kupila že pred leti v Merkurju in mi odlično služi v zunanji kuhinji - pa sploh ni tako zelo nepogrešljiv, kot se mi je zdelo takrat, ko sem si ga morala nujno nabavit.
Aja, pa še to. meni ne dopade to nerjaveče jeklo. V moji aktualni kuhinji pomivam v emajlirani različici (za tamlade: to žal ne pomeni, da šporke pjate pošljem po e majlu v pralnico), s katero sva po treh desetletjih obe že malo obtolčeni. Vsekakor okrog štedilnika in lavandina kamen, vsaj v moji idealni kuhinji. Pa seveda kuhinjski škrateljci, saj veste kateri: tisti, ki pridejo ponoči in počistijo in pospravijo po hiši.
Pa kuhinjsko njivo bi si želela čisto blizu kuhinje, bazilo, timijan in podobno pa sploh v vazah dobesedno na dosegu ruke.
Pa da bi se tistim, ki kuhajo v tej ali kakšni podobni kuhinji na pol leta plačalo pot in speza za deset dni v Carigradu.
Ali poleti teden dni na Babnem polju.
nola
Temo je spremenil(a) nola dne 22. jul 2012 3:27