Po(lo)mije v kuhinji

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

21. maj 2012 8:34

Jaz sem nekoč pripravljala za prijatelje po pikniku rolado brez moke s kremo in banano na sredi. Rolada je bila ekstra tanka in se ni ločila od peki papirja, bolj sem praskala, bolj se je lomila. Ko mi jo je končno uspelo odlepit, je pri zvijanju popokala na 587 delov. Biskvit sem nalomila na kocke in ga dala v pekač, čez narezala kolobarje banan, polila s kremo in nabrizgala s smetano, čez pa naribala čokolado. Ven sem odnesla krožnike in vsakemu postregla z dvema žlicama rolade in kepico sladoleda in vsi so me spraševali za recept.

 

Dandanes po nekaj kilometrine skoraj ni zadeve, ki je ne bi znala rešit oz. popravit z žlico kisle ali sladke smetane, strtim česnom, pelati z začimbami ipd. Je pa res, da se zažganega česna/čebule ali sesirjene smetane ne da popravit - gre na kompost. Aja pa overdose-a začimb ne gre rešiti.

 

Sem se spomnila, da sem v Lidlu kupila neke orientalske začimbe. Nikoli še nisem bila v takih državah, zato z njihovo kulinariko nisem najbolj seznanjena in ne vem kaj vse paše (kot recimo mamamia, ki je že skoraj strokovnjak eksotike). Rada kuham kitajsko hrano, ki je približek hrani, ki se jo dobi v kitajskih restavracijah v Sloveniji (koliko je to približek originalu pa nevem). Skratka zaželela sem si, da bi pripravila kaj drugače kot "mojo klasiko" in sem se obilno založila s svežo zelenjavo, svinjino in zraven ostalih začimb tudi s temi iz Lidla, ki so vsebovale občutno preveč curryja, koriandra, kumina in ostalega (navedene začimbe sicer v normalnih dozah obožujem). Kakorkoli dodajala sem svoje začimbe in to mešanico in vsega je bilo preveč. Silila sem se, da bi pojedla do konca, ker mi je bilo žal mesa in zelenjave, ampak ni šlo, sem zlila v školjko... Boguhvala sem kuhala tistikrat samo zase.

 

Tak da, če kuhate eksotiko, vprašajte prej mamamio.

Začetnica

Sashika  

član od: 29.3.2006

sporočila: 639

21. maj 2012 12:15

@Začetnica: se strinjam s tabo, da je res vsako stvar mogoče rešiti - na tak/drugačen način. Edina nerešljiva stvar je rešiti kaj zažganega.... tu pa vse moje znanje odpove. Sicer se je zgodilo samo enkrat, pa vseeno: zažgala se mi je vanilijeva krema, in to pošteno. Je romala v smeti skupaj z loncem, ker tudi po dnevu odmakanja ostanki niso šli dol. 

Če se ne posreči prvič, se pa drugič, tretjič.... 

Saša

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

21. maj 2012 12:33

Skutno čemaževi cmočki.

Recept sem pobrala v reviji Dober tek, se mi je zdelo, da je malo preveč čemaža, a sem se vseeno držala recepta. So bili tako močni, da so bili že prav grenki in praktično neužitni. Bratu pa je potem še vse udarilo na kožo in je bil čisto lisast. Je moral iti k zdravniku po protialergijsko inekcijo.

trac

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

21. maj 2012 13:20

bi rekla, da si imela še kaj drugega kot čemaž notri ;)

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15223

21. maj 2012 13:36

Moj prvi podvig v puberteti so bile kuhane hruške z čokoladnim prelivom. Vendar, ker nisem vedela, da moram čokolado stopiti nad soparo sem jo stopila na ponvi in čokolada se je zažgala. Brat in bratranec sta vseeno jedla, jaz pa sem vse izbruhala v bližnji jarek... Ko se je mami vrnila iz službe sem šele izvedela, da se pa na žalost tako čokolada ne topi....Zažgana čokolada je res ogabna.

Oh, kako sem se nasmejala, ko sem eno noč prespala v prijateljičenem stanovanju. Odšla je na dopust in mi pustila ključe za zalivanje rož. Z prijateljem sva izkoristila za romantiko in zjutraj ko sem kuhala kavo sem čisto avtomatsko vzela večjo posodo misleč, da je sladkor. Ampak ne, ona je imela v večji posodi (kg) sol, v manjši pa sladkor. Jaz imam ravno obratno. Smo pa si različni.

Naslednja polomija je bila, ko sem eno uro pred prihodom gostov nesla torto na balkon. Ker je bila premokra mi je spolzela na tla na itison. Ojoj,... Kolikor sem jo lahko pobrala sem jo zložila nazaj na podstavek. Verjetno je bila kaka nitka iz tal, ampak gostje so jo pojedli z užitkom.

Zadnji podvig, ki je romal v smeti pa je bila omaka za testenine. Še danes ne vem kako se je zgodilo (najbrž preutrujenost zaradi nočnega dojenja in premalo spanca), ampak omaka je bila tako pekoča, da ni bila niti užitna za moža. Po moje sem dala pekočo papriko namesto sladke...

Pa še nekaj z jajci..Včasih jih je imela moja babica in res nikoli nisem dvomila, da niso sveža oz. da bi imela vonj, dokler nisem nekega dne ocvrla gnilo smdeče jajce. Od takrat dalje jajca pred uporabo vedno povoham.

Pravzaprav kar veliko hrane ....npr. ko kupujem paradižnik ali meso. 

 

 

 

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

21. maj 2012 14:13

pica dizasters.. vse v enem dnevu.. pica po 4 minutah pečenja: kIMG_2303.jpg nov pregladek lopar in... kIMG_2299.jpg veselje našega psa Sporočilo je spremenil(a) bannanna dne 21. 2012 14:14

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

21. maj 2012 14:20

Ne, ne, sigurno samo čemaž.Samo v receptu je pisalo 500g čemaža, po vsej verjetnosti je bila tiskarska napaka in bi moralo biti samo 50g. Nam je tudi cela kuhinja še nekaj časa močno 'dehtela'. Je pa to že vsaj 15 let nazaj in takrat še ni bil tako 'popularen' kot sedaj, recepti pa so bile redki.

trac

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5191

21. maj 2012 15:39

Moj največji dosežek v karieri ji bila zažgana goveja juha (bilo je v četrtem razredu osnovne šole, zunaj je sijalo sonce in smo imeli na ulici turnir v gumitvistu); moj največji dosežek po polnoletnosti so pa prvi ajdovi štruklji. Skuto in rozine smo postrgali iz njih in je bila čisto v redu, testo smo pa zakopali v kompost. 

Sonja

tamalaursa  

član od: 29.3.2006

sporočila: 795

21. maj 2012 15:48

Najbolj nedavna "polomija" je bila prosena kaša z mesom. Pripravljena je bila suuper, tudi v pečici se je zelo lepo zapekla, potem pa katastrofa... kašo sem jemala iz pečice in še vedno ne vem kako ampak pekač se je nekako obrnil in kaša je pristala na vratih pečice... tista zapečena skorjica (sir + stepena jajca) je bila pa zgubljena. Z mami smo jo potem nekako spravile nazaj v pekač in smo jo seveda z veseljem pojedli.

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

21. maj 2012 15:55

Enih 26/27 let nazaj, ko se v YU avokadi še niso poznali in mi tudi holandska omaka ni bila znana, sem pripravila juho iz pregrešno dragih, totalno nezrelih avokadov iz Švice in omenjene omake. Jed je končala v WC školjki.

Nedavno sem imela težave s peko pannetone, sem ga delala po "posluhu".

Par opevanih piškotov s tele strani je romalo v smeti, ker niso bili vredni kalorij niti mojemu dragemu. No, tole slednje ni bil disaster z moje strani in vsaj za ene mi je bilo jasno, da ne bodo dobro končali.
 

Vanja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecanjica1998
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti