16. nov 2012 9:09
Razdaljo poznam, ker se vozim na njeni relaciji, Mogoče je, da moj števec za kilometre ne dela v redu. Nepomembno je, kaj piše v predpisu, bistveno je plačilo, ki ga je prejamala. Pri 2km je mogoče prihajati na delo peš.
Moja mama je delala v javni upravi, ki pa je bistveno bolj oddaljena in ni dobivala nadosmetila in se je ves čas razbrurjala.
Nisem napisala kilometrina, ampak nadomestilo, ker sem prib tem natančna.
Ker dejnasko ni stroškov s prevozom in ne stroškov z malico, ker dobijo denar, drugje pa malico, to nakazilo poveča priliv, ki ga v času solskih počitnic ni. Modrovanje o tem, ali imajo učitevlji počitnice ali dopust, je sprenevedanje.
Vprašanje je, kdo preverja oddaljenost, ker je znano, da pri konrtrolah to ne drži.
V gsospodarstvu ime delavecpravico, da izrabi dopust en sam dan po lastni izvbiri, kar je bistveno manj kot 2 dni.
Ljudje pogosto povejo plačo, skupaj z nadosmetili in prehrano, kar pa ni plača. čes ploh kdo pove, koliko ima plače.
Če ljudem vzamejo nadomestilo za prevoz, ki je za delodajalca velik strošek, to pomeni bistveno znižanje socialne varnosti, če računamo, da je pri nas javni prevoz nekaj drugegakot v drigih državah.
Zato delovadajci običajno dajo prednost tistim z manjšimi stroški, glede na ponudbo kadra pa je to razumljivo.
Več let sem delala tudi na področju nadosmetil za prevoz, kjer smo razdalje tudi preverajlo ter tudi ocenjevali smotrnost in vem, da so bili pravilniki nezakoniti in da se še slabša. Delavaci so prejeli manj nadomstila kot jim pripada. V spominu mi je ostala delavka, ki je delala na najpreprostejših delih, ki je prejamala nadomestilo za prevoz, ki je bilo enkrat večje od plače. Kadra je bilo dovolj, za odpuščanje pa to ne more biti razlog, O goljufijah ne bi, kontrola pa ni bila zaman. Problem lažnega prikazovanje razdalj je bil večkrat izpostavljen tudi za državne organe, kjer so preverjali.
Lahko pričakujemo, da se bodo nadomestila ukinila, ker se dejansko že znižujejo, to bi lahko bolje povedal kdo drug.
V inetersu delodajalca je, da ima delavce, ki nimajo potnih stroškov, delacev pa ima interes, da se mu povrne čimvečp stroškov.
Višina nadomestil za prevoz so navedena in podjetniških pogodbah, ter tudi v indovidualni.
Če podšisujete pogodbo, naj vas ne bo sram vprašati, kako je s prevozom.
F r i n a