24. nov 2011 11:16
Ja silven, tole pa je že naslednja zgodba, namreč kako še nismo sprejeli odnosa do zasebne lastnine, ko je le-ta gozd. Lepo je hoditi po gozdovih, počutiš se tako svobodnega in povezanega z naravo. Pa vendar, v tujem gozdu smo gostje. Sama sem lastnica gozdička na obljudenem izletniškem kraju, kjer je seveda zelo lepo. Pa se zgodi, da si družbe lepo pripravijo piknike, zasedejo jaso ob gozdu, kjer parkirajo avtomobile itd. Ko odidejo, pa pridem jaz z vrečo in pobiram smeti in rečem katero, saj veste kakšno.
Nekajkrat sem sicer poskušala dopovedati, da tole ni javni prostor, pa sem bila deležna posmehovanja, pa še kaj hujšega. Tudi če nekateri gredo, pridejo drugi. Nimam več energije za špetir.
Seveda čuvam svoj gozdiček, spoštujem pa tudi tuje. Ampak nekateri preprosto ne dojamejo, da sodi gozd prav tako k delu kmetije, kot recimo njiva, pa tam redko kdo nabira posajene kulture, čeprav v gozdu zrastejo smreke, borovnice in gobe same. Takšna miselnost se vleče očitno še iz časov socializma.
kara