25. mar 2011 16:17
To je seveda popolnoma laično razmišljanje, ampak jaz jemljem domače merilce pritiska približno toliko resno, kot termostate pri pečicah.
Ne eni ne drugi drugi niso precizno umerjeni in niti niso temu namenjeni. Za nas, laične uporabnike je popolnoma dovolj približna vrednost, predvsem pa to, da merilnik enolično prikaže spremembo.
Če si v rednih intervalih merimo pritisk tako doma kot v ambulanti in so razlike več ali manj konstantne, ni razloga za preplah.
Če se vrednosti spremenijo in je doma izmerjen pritisk večkrat zapored višji ali nižji kot običajno, je čas za obisk pri zdravniku. Če bo tam izmerjen pritisk tak kot običajno, kontrolirajte svoj merilec (najprej baterijo, da ne boste zastonj hodili po servisih).
Fotografka, seveda je pritisk ena hecna stvar, kot je hecno vse, kar se živemu dogaja. Če te lahko pomirim, ko se bomo za vedno poslovili, bo naš pritisk popolnoma stabilen in rezultat bo, upajmo, na vseh merilnikih enak. Sicer bomo pa videli kako bo.
Za tiste, ki radi kontrolirajo, še en namig: v nekaterih bolnicah merijo pritisk najprej na eni, potem pa še na drugi roki. Nekaj, kar morate obvezno vkomponirati v svojo dnevno rutino. če nočete kdaj v prihodnosti trepetati, da niste enkrat pred desetimi leti vodili napačnih evidenc ...
Jaz imam metodo, ki mogoče ni najboljša za srce in ožilje, je pa odlična za dobro razpoloženje.
Kadar si merim pritisk, si ga izmerim tolikokrat, da sem z rezultatom približno zadovoljna. Tega zapišem.
Če mi meritve tistkrat niso všeč, merjenje preložim.
nola