4. jun 2012 11:30
Draga Oliva,
če je pa tako, potem pa sploh ne vem, kaj ti je. Si izobražena, si na vodilnem delovnem mestu (sicer kot vodja poslovalnice ne najvišjem, ampak svetove nad tistimi, ki so pod tabo) in, kot kaže, imaš službo, ki je zlepa ne misliš spustiti iz rok. Jaz sem tudi končala enega od faksov na Aškerčevi (prava figa, ali z začetka ali s sredine ali bolj s konca) in veliko serviserjev zasluži več od mene (in veliko več jih zasluži precej manj), pa me to niti najmanj ne boli, pa z enakopravnostjo tudi nima prav nobene zveze. Ko doma čistim stranišče, menjujem stikalo na hodniku ali delam princeske za obisk popoldne, moja enakopravnost in moj ego prav nič ne trpita, pač naredim to, kar lahko, tisto, kar mi ne gre od rok, pa prepustim drugim (ja, in ene stvari, prav primitivno rokodelske, ki jih jaz ne spravim skupaj, prepustim mojstrom, ki jih drago plačam, eno njihovo uro za štiri ali pet mojih; ampak oni znajo, jaz pa ne, pa prisežem, da me nikoli ni nihče oviral, da se jih ne bi naučila, smo zanimale in veselile me niso). Imaš odprte roke, imaš univerzitetno diplmo, izvoli odpret svojo firmo, kot je to naredilo mnogo serviserjev, in boš enakopravna. Dobiš pač tržno ceno za svoje znanje, oziroma tako, kot si jo izboriš. Od kod ti misel, da diploma a priori mora pomeniti višjo plačo, kot jo ima tisti, ki je brez papirčka? Šteje samo, koliko je tvoje delo vredno na trgu. Si kdaj pomislila, kako hudičevo bolj enakopravna si od tistih, ki so čez noč ostali brez službe, ali tisti, ki jih tudi ni nikoli doma pa ne dobijo nobene dnevnice, ali tisti, ki so resno zboleli ali se rodili tako ali drugače prizadeti? In kot vodja poslovalnice - koliko si lahko privoščiš razumevanja za enakopravnost, koliko pa gledaš na to, da iz svojih podrejenih potegneš čim več ob optimalnih stroških?
Tako pač je: so stvari, ki bi jih radi imeli, in so stvari. ki jih objektivno glede na situacijo in glede na svoje realne sposobnosti lahko imamo. Včasih ni treba drugega kot brca v ta zadnjo, pa se ti odprejo povsem novi horizoniti. Mogoče ti potrebuješ samo to, ali pa ti morata bratec in mož samo še enkrat samo še malo bolj zatežiti, pa boš spregledala. Kot začetek svoje enakopravnosti pa si lahko zadaš nalogo, da se ozreš po možnostih, ki jih imaš. Dostikrat jih res ni kaj dosti, dostikrat jih pa samo nočemo videti. Pa na naslednjih volitvah glasuj za žensko, če najdeš kakšno pametno na volilnem listku. Še kaj?
Sonja