30. dec 2010 13:26
MEHKI ZAČINJENI ČOKOLADNI PIŠKOTI
Recept se mi zdi da iz knjige Mala velika kuharica.
250 g jedilne čokolade
225 g moke
2 žlici kakava
1 žlička mletega ingverja
1 žlička mletega cimeta
1/4 žličke mletih klinčkov
1/4 žličke mletega muškatnega oreščka
1/4 žličke soli
125 g masla
1 žlička sveže naribanega ingverja
100 g rjavega sladkorja
125 g melase
1 žlička sode bikarbone
50 g kristalnega sladkorja
Čokolado stopimo.
Moko, kakav, mleti ingver, cimet, klinčke, muškatni orešček in sol zhmešamo.
V drugi skledi 4 min mešamomaslo in sveži ingver, da nastane svetla kremasta masa. Primešamo rjavi sladkor in nato še melaso. Sodo stopimo v dveh žličkah vrele vode. V masleno maso najprej primešamo polovico moke z začimbami, nato sodo in na koncu še drugo polovico moke. Dodamo stopljeno čokolado. Testo zavijemo v plastično folijo in postavimo v hladilnik za vsaj 3 ure. (jaz sem ga imela v hladilniku cel dan. Testo je bilo kar precej trdo, seveda, saj je bila v njem stopljena čokolada, ki se je spet strdila. Testo sem zato kar nekaj časa pustila na sobni temperaturi in ga še 1x pregnetla).
Pečico segrejemo na 160 stopinj. Iz testa oblikujemo za oreh velike kroglice. Razporedimo jih v pekač 5 cm narazen. Za 20 min postavimo v hladilnik, nato kroglice povaljamo v kristalnem sladkorju. Pečemo jih 10 do 12 min, da po vrhu razpokajo (meni so komaj kaj razpokali). 5 min jih pustimo na pekaču, nato jih preložimo na mrežo, da se popolnoma ohladijo.
Piškoti izredno lepo dišijo. Po melasi imajo en prav poseben okus. Jaz sem z njo delala zdaj prvič in mi je bil okus še neznan. Mogoče so za moj okus malenkost presladki, sicer pa zelo okusni.
Nena