4. feb 2016 17:53
Katrca11, tudi jaz imam 2 dolgodlaka mačkona (v bistvu sta gospod in gospa). Ker sta zame prva dolgodlaka, ju na začetku nisem česala s pravimi glavniki in se je mačkonu kmalu naredil sfilcan "oklep". Le-tega ga je rešila veterinarka z električnim brivčkom, podobnim tistemu, ki ga imamo doma za striženje las moškemu delu družine. Od takrat naprej ju enkrat tedensko česem z glavnikom, ki sem ga kupila pri veterinarki (povprašaj pri bližnjem veterinarju, ker je res učinkovit). Ko se dlaka menja, ju česem še večkrat. Ta glavnik z rezilci, katera poskrbijo, da se dlaka malo razredči oz. odstrano morebitne majhne vozličke. Ker mačka od malega nista bila navajena takšne oskrbe, sem tudi jaz na začetku uporabljala zidarske rokavice, pa sem bila vseeno popraskana, pri česanju pa je redno pomagal še vsej eden, če ne dva. Mačka pa sta se me nekaj ur še izogibala. Sedaj sta se mačka že kar navadila, le česanje po trebuhu jima ni najljubše, zato se tam občasno naredi kakšen vozel, ki pa ga odrežem s škaricami za nohte, namenjenimi le njima.
Mislim pa, da tej cufki nastanejo, ker si maček ne more sam odstraniti odpadle dlake. Kot bi se nam, dolgolaskam naredili vozli, če se ne bi vsakodnevno česale. Vlaga pa je seveda še dodatni razlog za sprijemanje.
Upam, da vam uspe rešiti zagato in mucka navaditi na česanje (s priboljški gre enostavneje).
Vsesladkosneda (slastnakuhinja.blogspot.si)