12. okt 2010 14:25
buča je napisal/a: |
Od znanke sem šlišala, da divji kostanj namočen v žganje pomaga pri raznih bolečinah. Zanimajo me vaše izkušnje. Bojda je treba kostanj olupit in naribat. Masirati ali mazati je treba najmanj štirinajst dni. Imam bolečine v sklepih rok in nog, pa tud zebe me rado, posebno v kolena in komolce. Hvaležna bom za vse informacije. buča |
Tako, kot je že rimljanka napisala, se divji kostanj uporablja predvsem za probleme z žilami. Pripravek se naredi tako, da se divji kostanj nareže na četrtine (ni ga treba ribat) in namoči v "šnopc". Tako mora stati toliko časa, da tekočina spremeni barvo, potem se pa s to tekočino namaže problematičen predel ven.
Druga varianta je, da se cel divji kostanj da v žakeljček, lahko tudi prevleko za blazino. Potem se ga da za neke pol ure gret na toplo (npr. na radiator, nikakor pa ne v pečico ali v mikrovalovko) in se ga potem da v posteljo dol k nogam, kot termofor.
Pa še ena zanimivost - če se žile odprejo tako, da nastane rana, pomaga stolčen list svežega zelja. Damo ga na rano in povijemo z elastičnim povojem.
Pa prosim, ne me obmetavat z gnilim paradižnikom - te nasvete je mož dobil od svoje pokojne prababice, torej so preverjena domača zdravila, ki so jih pač uporabljali pred ne vem kolko leti. Za zelje ne vem, za divji kostanj pa lahko povem, da pomaga.
Lp od R.