1. jul 2010 17:00
Pozdravljena Mateja,
ti si gotovo naredila vse prav, saj pri preprosti pripravi rib, ki si jo opisala, nimaš kaj falit.
Je pa en drug problem, riba, ki ni sveža pač ni dobra.
Na kaj moraš biti pozorna pri nakupu ribe gotovo veš in gledaš oči in škrge pa ali je že/še trda itd. Enostavno pri malih ribah, pri velikih, razkosanih pa malo bolj komplicirano.
V spodobnih ribarnicah imajo zraven narezanih filetov vedno zraven tudi glavo,(sem že doživela, da so prilagali glavo, ki ni spadala k torzu, ne vem če smem povedat kje, ker je to tudi svojevrstna reklama) žal je spodobnih ribarnic vse manj in manj, prav lososovi kotleti, ki so vsaj v naših krajih praviloma gojeni in nimajo ravno glav kot teleta se redno prodajajo brezglavo. Tune tudi, prav tako večji psi. itd.
Kaj zdaj. Jaz prisegam na nos. Če vzamem kaj razrezanega v ribarnici (najbolj me jezijo rošpotovi repi), vprašam, če lahko ribo povoham. Pa, če mi verjameš ali ne, ribe jem že več kot pol stoletja, nos me pa še nikoli ni izdal. Tebe tudi ne bo, če tvoja riba ni bila dobra, je prav edini možen razlog to, da ni bila frišna.
Nič ti naj ne bo nerodno - ne samo v ribarnici, jaz tudi v restavraciji vedno najprej povoham ribo (ploščate ribe tipa rombo te na oko hitro prevarajo) - in bolj resna kot je oštarija, bolj resno se potem ukvarjajo s tabo.
Ti samo sledi svojemu nosu, pa bo vse prav.
Pa prav vse si naredila prav, za ribo ni nikoli preveč olja, ker ga po pečenju zliješ stran, in ponev je kvečjemu premalo, ne prevreč vroča.
Mogoče pa zdaj, ko je sezona poskusi s kakšnimi sardoni, če imata rada majhne ribice, če pa imaš rajši kotlete, lahko poskusiš z ugorjem itd.
Nekaj časa jih pripravljaj čimbolj preprosto, tako kot si napisala je prav super. Ko se boš pa naveličala in te bodo povlekli eksperimenti, boš pa poskušala in provirala boljše in slabše recepte.
Zaenkrat pa samo za nosom in ne moreš falit.
nola