8. avg 2011 22:18
No zaradi takih prizorov, kot so na sliki od musi15, nabiram gobe.
Nisem nevem kaka ljubiteljica gobjih jedi, jih zelo rada nabiram. In ce je le kje kaj o gobah(predavanja, razstave) sem vedno zraven . In zato me vse preveckrat pojezi, ko vidim, kaj vse ljudje pocnejo s tem neprecenljivim darom narave.
Od vandalskega obnasanja (poteptane "strupene "gobe, prazne skatle od cigaret, plocevink, ovitkov cokolad in druge pestre navlake, ki veliko povedo o
siromasni(ne)kulturi nabiralcav gob)...do plasticnih vreck v katerih jih nekateri se vedno nabirajo... do objestnih
voznikov, ki jim ne pade na pamet, da bi koga vprasali, ampak svoje avtomobile puscajo kar sredi travnika... Se je ze zgodilo, da lastnik/ kmet ni mogel s traktorjem do svoje parcele, ker sta mu pot zaprla dva avtomobila navdusenih novopecenih gobarjevIn se bi se naslo.
Tole je nasa bera danes.
Nabiram res samo prvovrstne gobe, stare in crvive pustim tam, kjer so.
Tiste v skledi bodo za v zmrzovalnik, druge bodo za prijatelje.
Sem ze velikrat napisala, ampak ponovim, ker je bilo govora tudi o shranjevanju.
Meni je dalec najboljsi "italijanski "nacin shranjevanja(zamrzovanja):
Gobe dobro ocistim, narezem na rezine in podusim na malo olja. Navadno dodam se malo salotke in/ali cesna. Posolim , pokapam z limonim sokom in dusim kakih 15 minut.Ohladim in zamrznem( na osebo racunam 1 veliko zlico , dovolj, ker gobe so navsezadnje zacimba, torej dodatek jedem) skupaj s sokom, ki se vcasih natece o gob. Tako pipravljene gobe so odlicnega okusa,v nasprotju s surovo zamrznjenimi, ki po nekaj mesecih skoraj popolnoma izgubijo plemenit okus, ali blansiranimi, ki se velikokrat napijejo vode.
Poskusite, prepricana sem, da boste opazili razliko.
lp lučka