Velikost prta

neznan uporabnik

19. maj 2010 8:34

Ko so bili otroci majhni, tudi pri nas nismo uporabljali prtov, ki so viseli preko roba. Zna biti še celo nevarno, ko se otrok pri prvih korakih lovi in se lahko ujame na prt in potegne vse, kar je na mizi, nase. Sicer pa, bolje nikakršen prt kot poflekan prt. In bolje nikakršen prt kot pa sredi poletja prt z izvezenimi božičnimi motivi japaja

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

19. maj 2010 8:42

Dragička, ne razumem, v čem je problem? Se mi ne da je malo tako, no... ne vem. Zelo spoštujem in mi je všeč, da si zmogla tudi to ob malih otrocih. Si pač (če se navežem na svoj prejšnji post) poštirkana gospodinja. Jaz pač nisem. In lahko si celo mislite in tudi zapišete, da so mali otroci samo izgovor, da nimam prtov. Tudi prav. Se ne bom nič pritoževala. Vsak ima svoje mnenje. Jaz sem izrazila svojega, rada pa preberem tudi mnenja ostalih. Vilma

neznan uporabnik

19. maj 2010 8:53

No in kolk so zdej taprave mere? japaja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

19. maj 2010 10:01

Za otroka, ki shodi, so nevarne vse mize. Se bo čisto vsak vsaj enkrat zaletel ob rob mize in bo čisto vsak vsaj enkrat potegnil vse, kar je bilo na mizi, neodvisno od tega, ali je prt gor ali ne. Spominjam se svoje sestrične, ki je 12 let mlajša od mene: ko je shodila in do njenega drugega leta smo, kadarkoli je prišla na obisk, vsi začeli takoj nositi vse, kar je bilo na vseh mizah, ker je imela silno rada tako mizo v dnevni sobi kot mizo v jedilnici - v smislu, da se je prijemala za njiju in vlekla vse z miz dol. Potem je pa nekega dne spet prišla in ko smo se še nekaj pogovarjali z njenimi starši, je ta mala punčka že v naši dnevni sobi lepo prijela dizajnersko vazo in jo prenesla drugam in tudi je že dvignila dizajnerski pogrinjek, ga poskušala zložiti tako, kot je videla, da ga zlagamo večji....in ga položila na kavč (kamor smo ga vedno odlagali pri njenih prihodih). Skratka, dveletnica se je naučila običajne rutine, ki jo je videla v zvezi z mizo Od takrat nismo nikoli več umikali prtov in vaz pred njo, ker je to fazo že prerasla. Danes ima svoje otroke in prte na mizah in kar gre. Vendelina jr.

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

19. maj 2010 10:07

Glede mer: če ni do tal, potem naj se pri klasiši izvedbi krajci prta ustavijo najkasneje kakih 5 cm nad višino stola. Vendelina jr.

nataskag  

član od: 22.7.2009

sporočila: 16

27. maj 2010 15:29

Drage dame in gospod:) Kupila sem čudovit prt s priloženimi prtički. Hvala za uporabne nasvete glede velikosti. Če koga zanima, si lahko pogleda zanimive nasvete kako se zlaga prtičke na spletni strani : http://www.napkinfoldingguide.com/ Bi vas pa prosila za nasvet glede štirkanja. Ali se lahko štirka samo prte iz 100 % bombaža (damasta) ali tudi prte iz drugih materialov? Jaz imam štirko v spreju, ki sem jo uporabila samo nekajkrat za likanje srajc, potem pa štirkanje opustila, saj se mi zdi, da se na barvnih tkaninah poznajo mali madeži. Prosim za vaše izkušnje in nasvete. Pozdravček. nataskag

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

27. maj 2010 15:57

Nataša, štirkanje je v bistvu finta, s katero so v bolj gladek in sijoč format spravili bombažne prte in rjuhe. Po možnosti obje še s kakšnim richelieu okraskom. Ko pa so se pojavila umetna vlakna, ki so tkanino naredila tudi bolj gladko in sijočo, se je štirka opuščala in opustila Danes štirkajo kakšne starejše gospe, pa kakšne italijanske mame (največ produktov na to temo na naših policah je nastalo v Italiji), ki likajo srajce svojim nikoli odraslim sinom, pa kakšna služinčad v latino telenovelah..... Skratka, jaz ti privoščim, da če imaš kak resnični posel s štirko, potem ga imej samo v primeru, ko boš velika gospodarica posestva in boš dajala navodila zaposlenim, kako naj likajo prte in posteljnino..... In vsaj dva seksi tipa bosta morala ob tem koprneti za tabo. Vseh ostalih situacij se pa kar izogibaj. Prti in kar je še podobnih hišnih tekstilij se pa najlepše zlikajo takrat, ko so še malo vlažni, skratka ni jih treba sušiti do konca. Vendelina jr.

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

27. maj 2010 16:08

Vendelina jr. je napisal/a:
Danes štirkajo kakšne starejše gospe, pa kakšne italijanske mame (največ produktov na to temo na naših policah je nastalo v Italiji), ki likajo srajce svojim nikoli odraslim sinom, pa kakšna služinčad v latino telenovelah..... Vendelina jr.

 

In seveda (drumroll, please!) JAZ! Da ne bo pomote, s stirko v spraju.

Jaz stirkam prticke in prte in srajce. Vse kar je bombaznega za na mizo, lan z nekaj idrijske cipke. Imam par bombazno/poliestrskih mesanic, ki jih stirkam in nekaj mozevih srajc, ki se redno cistijo v cistilnici in so pol/pol, pridejo nazaj lepo postirkane. Ga ni cez lepo postirkano mosko srajco. Ali belo zensko bluzico. Pa lanena krila in hlace tudi stirkam, na notranji strani, ce so temna, da se nic ne vidi.

Da ne recem, vcasih sem stirkala mikice, potem sem prisla pa k pameti. Danes se vedno redno likam kuhinjske krpe (servete), ker le tako vse spravim v predal. In vcasih potehnem po brisacah. Tega slednjega me je res sram. 

Stirka vpije kaksne madeze, da se laze operejo.

 

Vanja

nataskag  

član od: 22.7.2009

sporočila: 16

27. maj 2010 16:26

O Vendelina, kako sem se nasmejala ob tvojem komentarju. Mislim, da bom idejo o štirkanju prta kar opustila:) Ga bom raje še malo vlažnega lepo zlikala, pa bo izgledalo "zelo poštirkano". Vanja, tole z vpijanjem madežev je pa zame čisto nova informacija. Bom preizkusila na kuhinjskih krpah. Ampak postopek mi ni najbolj jasen. Ali najprej operem, nato oprano poštirkam, nato spet operem...ali zamazane krpe fajn nasprejam, malo počakam in dam prat? Sončen pozdravček. nataskag

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

27. maj 2010 16:44

Nataskag,

jaz operem, posusim in uporabljam stirko v spreju. Vecino lanenih kril mi ocistijo v kemicni cistilnici, ker niso vse namenjene pranju z vodo. Med ciscenjem v cistilnici jih malo prezracim in zlikam. Stirke je dovolj, da jaz opazim, ni pa trdo, kot so bili recimo prticki moje stare mame.

Da ne bo pomote, kuhinjskih prtickov (sevet, teh za susenje posode ipd.) ne stirkam.  Ce bi se to zacela, bi me moji verjetno odpeljali v kaksno psihiatricno bolnico.

Da ne bo pomote, likanje NI moj najljubsi opravek.

Vanja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecanjica1998
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti