Peč - kamin kje ugodno?

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

6. feb 2012 11:12

Ela113, sem ravno našla na Bolhi, kakšne so okvirne cene. So dražje od Nordice in Lokaterma ja. Zdaj če je edini minus da moraš kar naprej odnašat pepel, potem bom še premislila. Dejstvo pa je, da naj bi bilo to pri nas edino ogrevanje, tko da ni spet tolk pomembno. Razpored bo podobno kot pri Palmi, vsi prostori v eni etaži, vrata bosta imeli le spalnici in kopalnica. Pri znancih sem videla, da puščajo vrata odprta in se ogrejejo še tej prostori, kamin imajo v sredini bivalnega prostora (podobno kot pri nas).

OlivaB

ela113  

član od: 26.4.2011

sporočila: 134

6. feb 2012 11:45

Aha, vidiš... to bi bil pri nas sekundarni vir ogrevanja... Mi bomo imeli talno ogrevanje s TČ (primarno), tole bi imeli samo za dodatek. Za čas prehodnega obdobja, ko se še ne kuri 'za prav'. Tako da iz tega vidika gledano mi je 4000€ kar preveč. Če bi pa imeli samo to peč za ogrevat celo hišo, bi definitivno razmišljali o FT. 

ela113

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

6. feb 2012 11:53

Smo mi tud začeli podobno kot vi, s talnim vs TČ, ter kaminom za prehodna obdobja. V tem primeru dragi kamini res niso smiselni, razen če imaš zeres viška evrčkov. Bomo raje dinarčke od talnega dali v dodatno izolacijo. Videla sem hiško podobnih karakteristik, pa talnega do zdaj še niso rabil prižgat, je bil povsem stran vržen denar. Tko da zdaj raziskujem varjante kaminov, kajti prvotno je bil mišljen en za 700 eur iz Merkurja.

 

 

OlivaB

Palma  

član od: 29.9.2003

sporočila: 285

6. feb 2012 12:24

No, ko so bili pri nas mojstri za talno, so rekli, da kamina sploh ne bomo potrebovali. Ko so pa prišli mojstri s kaminom FT, pa so trdili nasprotno, da talnega sploh ne bomo vklapljali. Zdaj pa ne vem kako bo v resnici, ker zaenkrat v hiši še ne živimo. Talno torej še ne kurimo, ampak zdaj, ko je tako mrzlo, popoldne, navadno proti večeru nadevamo kamin in imamo po hiši prijetnih 19 ali 20 stopinj.

Palma

ela113  

član od: 26.4.2011

sporočila: 134

6. feb 2012 12:56

OlivaB, saj pravim... zdaj pa sploh ne vem, za kaj se odločit... pri nas že imamo dodatno izolacijo, pa vseeno mislim, da bomo prižgali talno... ziher... pri tej burji nam v stari hiši centralna dela cel dan, pa ne uspeno spravit sobne T na 18°. Je pa res, da je to hiša brez izolacije, z lesenimi okni, če si blizu zunanje stene, prav čutiš, kako leze mraz skoz vse špranje noter.

 

A kamin ste gledali? Mislim, da bova res izbrala eno Lokatermovo peč iz Merkurja. Dokler so še akcije

ela113

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

6. feb 2012 21:20

Ela, moji starši so par let nazaj izolirali neizolirano hišo z le 10 cm stiropora in zamenjali komplet vsa okna. Pri približno štirikrat manjši porabi nafte je notri prijetno toplo, prej je bilo vseeno vedno prav neprijetno. V spalnici sta lani celo odstranila radiator. Notri celo zame ni premrzlo. Tko da to ne moreš ravno primerjat.


Palma, ravno to tudi mene skrbi. Že od nekaj lastnikov tega tipa hiš sem slišala, da ni potrebe za oboje. Če sem prav razumela, sta vidve tudi že pod streho? Se priporočam za poročilo kako se obnese, mi smo namreč še v začetni fazi.


Talnega bi se na nek način rada izognila tudi zato, ker pot leh nebi imela ploščič, ampak lesene deske (zdi se mi da se reče kmečki pod). To imam že zdaj in mi je z vidika uporabe in vzdrževanja idealno.

OlivaB

Palma  

član od: 29.9.2003

sporočila: 285

7. feb 2012 12:54

OlivaB, če se nagibaš k temu, da bi po tleh imela leseni pod, potem talno ogrevanje res ni najbolj prava varianta, ker je les dober izolator. Midva bova imela po celi hiši (tudi v sobah) keramiko. Hiša je montažna in nizkoenergijska. Ker v najinem primeru ne rabiva dosti energije za ogrevanje - hiša je dobro izolirana, odpadejo visokotemperaturni sistemi za ogrevanje. Zatorej sva se odločila za talno, na katerega bova v naslednjih letih lahko priklopila ali peč ne pelete, ali el. peč ali po vsej verjetnosti toplotno črpalko. Montažne hiše nimajo sposobnosti akumulacije toplote, torej se hitro ohlajajo pa tudi hitro ogrevajo. Keramične ploščice v naši hiši bodo edini akumulator toplote, zato odločitev ni bila težka. Pa še vzdrževanje in čiščenje je enostavno, pa še tako lepe imitacije naravnega lesa se da dobiti. 

Kamin bova uporabljala v prehodnih obdobjih, pa tudi pozimi in bo posledično manj porabe na talnem. Zaenkrat lahko poročam edino o odličnem delovanju našega kamina TF. Selili pa se še ne bomo prav kmalu, ker smo se odločili za bolj počasno varianto, pa tudi potrebe še ni.

Palma

ela113  

član od: 26.4.2011

sporočila: 134

8. feb 2012 10:39

OlivaB, imaš prav, ja. Izolacija naredi veliko. Naša hiša je dobro izolirana in imam občutek, da je skoraj tako 'toplo' kot v stari hiši, ki je brez izolacije in s CK. Mi smo že pod streho, trenutno v fazi čakanja, da neha zmrzovat, da lahko zalijemo tlake. Pol pa dalje. Še vedno imamo upanje, da se preselimo konec poletja.

 

Palma: mi tudi gledamo ploščice imitacijo lesa/parketa. Nekako smo še v dilemi ali bi dali ploščice povsod, ali damo po sobah laminat. Vsak dan odkrijemo kaj novega v tej smeri Sicer pa imamo v planu enak način ogrevanja kot pri vas.

ela113

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

9. feb 2012 13:36

Palma, naša hiška bo lesena, znotraj izolirana. Te zadeve okrog akumulacije, prevodnosti materjalov itd poznam. NE hiše imajo svoje pluse in minuse, tako kot bilo katera druga gradnja. Bom pa šla ob prvi priliki pogledat, kako tej TF izgledajo v živo. Po vsem prebranem so trenutno v ožjem izboru. Mi je všeč, da ni veliko dela s pepelom. Ker to zna bit kar packarija pa še vsak dan... Sem pa vseeno malo okomot 

Ela113, če ste že pri tlakih, potem boste poleti zagotovo že lahko vseljeni  Mi prej jesenjo sigurno ne bomo 

Tele ploščice v imitaciji lesa sem že videla, ne zgledajo slabo. Vendar mi je otip lesa toliko boljši, toplejši. Pozimi ni problem, ko so od talnega tla topla, poleti pa talnega ni. Pač rada hodim v nogavicah po stanovanju. Laminat mi tudi ni všeč, ne za uporabo ne za vzdrževanje. Lesene deske so prijetne za hojo v nogavicah ali na boso nogo, vzdrževanje pa: posesam, pomijem in zdravo. Moti me tudi to, da se moda vsakih 10 let povsem zamenja.

OlivaB

Palma  

član od: 29.9.2003

sporočila: 285

9. feb 2012 14:41

OlivaB, kar se tiče čiščenja pepela, lahko pri TF zagotovim, da prej pozabiš kdaj si ga nazadnje nekaj odnesel (vsega itak ne smeš), kot pa to čiščenje vsak dan pri drugih kaminih, ki imajo rešetke. Tudi steklo se lepo čisti, sama ga čistim kar z mokro papirnato brisačko, namočeno v pepel. Ko pa nagruntaš kako kuriti, se niti preveč ne umaže.

Glede ploščic oz. lesa pa se vsekakor strinjam, da je les na otip toplejši. Vendar pri nas smo se tako odločili in tudi že vso keramiko nabavili. Zdaj še samo čakamo na bolj tople čase, ko bomo začeli s polaganjem. Upam, da nam ne bo žal, da smo se tako odločili. Sicer pa imamo že tudi v tej hiši kjer zdaj živimo, skoraj povsod keramiko in sem zadovoljna.

Selili pa se še ne bomo hitro 

Palma

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecanjica1998
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti