Danes sem bila na Rogli, nabrala arniko in šentjanževko, pogledala za borovnicami, so prazne.
Arnika je prve cvetove že imela pred kakšnim mesecem menda. A tudi ti, drugi, so letos kar lepi in nič črvivi.
Na poti sem srečala nekoga, ki mi je zatrdil, da je arnika zelo zdrava namočena v žganjici in vsako jutro eno šilce za "dober želodec".
Kolikor jaz vem, arnika ni ravno ne vem kako priporočljiva za notranjo uporabo, ampak tale nekdo, ki je bila še celo ženska, mi je kar nekajkrat zatrdila, da je to res ena super zadeva, arnika v šnopčku za dober želodec (in ta gospa mi ni delovala zabuhlo..).
Zdaj sem v dvomih..
Ali tudi kdo izmed vas popije šilce arnike za boljše zdravje?
Druga stvar: šentjanževka je bila res lepa in sem jo z veseljem nabrala. Mi je pa spet nekdo pokvaril veselje, ker mi je povedal, da šentjanževka na Rogli nima "toliko v sebi", ker raste na prevlažnih tleh..
Ali kdo ve, če je res kaj na tem? (res pa je, da na šentjanževki ni bilo niti sledi tiste krvave barve ampak je bila lepa zelena, seveda cvetoča).
Tretja stvar: so mi rekli, naj pogledam za borovnicami. In tudi sem, a bolj ko sem gledala, bolj se mi je zdelo, da tisto tam na Rogli niso borovnice ampak brusnice in da so zato prazne, ker še ni čas zanje. Je to res?
japaja