10. maj 2009 19:40
Razveza zakonske zveze je lahko
sporazuma ( sporazum v obliki notraskega zapisa mora biti predložen predlogu za razvezo).
s tožbo, ki jo vloži eden od zakoncev, ki plača odvetnika, takso za vlogo.
Če je zakonska zveza razvezana na podalgi sporauma, so vsa medsebojna razmerja že rešena v sporazumu in sodišče zakon samo razveže. Razveza postane dokončna s pravnomočnostjo, torej tudi po morebitni pritožbi, ki pa ne bi bila smislena.
Če je razeza posledica razvezne tožbe, drugi zakonec ne potrebuje odvetnika. Pač pove svoje, ker sodišče ne odloča o posameznih pravicah, ampak samo razveže zakonsko zvezo. Ostale stvari se dogovarjajo v drugih sodnih postopkih ( dodelitev otrok posebej, nepravndni postopek za delitev premoženja, premičnega in nepremičnega).
Možnost za preživnino je mogoče uveljaviti v letu dni po razvezi. Pri določitvi preživnine sodišče upošteva premoženjsko stanje obeh strani, pa tudi razlog za razvezo, možnosti za pridobivanje dohodka. Tudi nasilni zakonec ne bo dosegel preživnine.
Vse v zvezi z razvezo ureja Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, razdelitev solastnine je stvar Stvarnopravnega zakonika. Na internetu si ga poišči sama.
Jutri me čaka asistnenca pri delitvi premičnega premoženja ( delitev nepremičnine se je zakomplicirala do nezavesti) in me je precej strah obeh strani. Za njima sta en zlomljen nos, ena zlomljena čeljust, psihično nasilje raznih dimenzij. Ljubica, ki si jo naj bi bila žena več let domišljala je že dolgo let partnerica moža, ki je kot razlog navedel, da "žena ne prispeva k skupnim stroškom". Ostala je brez zaposlitve, zaradi stečaja podjetja, do zadnjega trenutka je vodila gospodinjstvo in prala za moža in dva otroka. Ko se je odselil, je hodil v skupno hišo pobirat vrednejđše stvari, odpeljal ji je psa, da je morala živeti sama v hiši, odmontiral ji je polkne s pritlične hiše, ki jih sploh ni potreboval.
Poznam kar nekaj zgodb iz moje bližine, pa lahko samo vzdihnem, da je pred tabo mučna pot. Ti pa svetujem, da razmisliš o pregovoru: Bolje slab sporazum kot dobra pravda.
F r i n a