29. apr 2009 20:55
Jaz bom zelo suhoparna: - čista resnica je, da so zdravje, odnos do lastnega telesa, odnos do bolezni, interakcija z zdravnikom in podobne zadeve močno multidimenzionalni pojmi, ampak to je tudi vse, v čemer se strinjam s tabo; ker nisem ravno kvalificirana za filozofsko razpravljanje o problemih psevdoznanosti, bom povedala samo, kje v tvojem izvajanju gre za čiste neresnice oziroma nesmisle: - Martindale (trenutno referenčna farmakopeja) opisuje približno 4600 zdravil in pomožnih učinkovin, skupaj z rastlinskimi pripravki, strupi, obsoletnimi zdravili, cepivi in podobnimi snovmi, ki niso zdravila v ožjem smislu te besede, pa približno 6000; - zgodnje odkrivanje raka rodil s presejalnimi programi (če s tem meniš raka materničnega vratu, ki je edini, pri katerem zaenkrat obstaja učinkovit screening) dramatično zmanjša obolevnost in smrtnost (na primer v Veliki Britaniji skoraj za 50% v 10 letih); slovenske številke pilotne faze programa Zora kažejo podobno; - pri černobilski solatki ni šlo za nekaj zablodelih žarkov na solatki, ampak za radioaktivni cezij, ki oponaša metabolizem joda in bi se kopičil v ščitnici; vse ostalo černobilsko sevanje je bilo v Sloveniji precej zmerno glede na naravno ozadje (takrat smo dobili približno toliko dodatnega sevanja, kot če bi imelo leto 14 mesecev namesto 12); - doze v radioterapiji (ki je le eden od načinov zdravljenja raka) so skrbno načrtovane, kljub temu pa je to zdravljenje agresivno in ima pogosto stranske učinke - kot pri zdravilih se tehta korist na eni strani in škodo na drugi, tako da bolnik lahko izbira med tem, ali ga bo prav gotovo pobral rak ali pa ga bodo mogoče spravili pod zemljo stranski učinki, med katere spadajo tudi sekundarni raki (ki nastanejo čez 20-30 let, so pa izjemno redki - že zato, ker je večina ljudi zboli za rakom v letih, ko je njihova pričakovana življenjska doba krajša od časa, ki je potreben za nastanek sekundarnega raka); - noben predstavnik uradne medicine ne bo trdil, da zna medicina ozdraviti vse bolezni, prav tako smo zdravniki daleč od popolnosti; - rak je pogosto videti nekaj majhnega, kar ne zna šteti do pet (pogosto pa tudi nekaj velikega in nagravžnega), ampak končno besedo o malignosti spremembe mora dati patolog; - slovenski register raka, ki obstaja tam nekje od leta 1950+, ima precej ažurno evidenco o smrtnosti zaradi raka; - zelo rada bi videla vsaj eno znanstveno raziskavo, ki utemeljuje učinkovitost homeopatije s fizikalnimi principi; čeprav bi me v tem primeru spreletaval srh vsakič, ko bi si nalila kozarec vode iz pipe - če ima voda spomin na aktivno substanco kljub temu, da v odmerku homeopatskega pripravka ni niti ene molekule več, ali si potem zapomni tudi ves tisti drek, skozi katerega je kdaj tekla? Ni ta misel nekoliko grozljiva, brrrr..:)))) - za konec, med diplomo medicinske fakultete in licenco za opravljanje zdravniškega poklica je v Sloveniji velika razlika, in čeprav imaš prvo, sem precej prepričana, da druge nimaš (Praise the Lord!); razlika med tistim, kar so na fakultetah učili pred 40 leti in med tem, kar se dogaja v praksi danes, je orjaška. Toliko od mene. lp, proxima