14. avg 2014 15:57
Kokosove maščobe jaz uporabim samo toliko, da namažem dno. Sicer pa je meni precej boljša varianta uporaba repičinega olja v spreju. Repičino olje, v bistvu naj bi bilo pravo ime olje oljne ogrščice. To je tisto olje, ki ga je pil en fantek v enmu filmu, ki je imel fenilketonurijo... Je zelo zdravo olje, ne spremeni sestave med segrevanjem. V spreju se dobi v šparu, piše gor Canola oil. To je anleški izraz. Pa še svetovna stvar je za peko- ne rabiš mazat pladnjev z margarino... Diabetiki bi se naj izogibali prevče uporabe maščobe, klasične sladice odpadejo, verjetno se pa vsak tu in tam pregreši... Vsak sam ve. Jaz nimam sicer sladkorne, ampak jo imajo pri nas večinoma vsi in vem, ko mi kdaj sladkor pade, če ne jem - da moram pazit.
Kar se tiče GI, obstajajo nove raziskave. Ne gleda se več GI živila, ampak celotnega obroka. To pomeni, da tud če je not bela moka in da je skupen GI v nekih mejah, da ni nič hudega. Na ta način se potem sestavljajo obroki. To teorijo je itak razvil zdrvnik, ki je uvedel že GI, to je prav za pomoč diabetikom. Mam en članek o tem napisan, svoj, sam še ni objavljen... O tem še razmeroma malo piše, sploh pri nas.
Npr. ena angleška stran s tabelo hrane, ki ustreza in koliko bi je lahko pojedel.
http://www.health.harvard.edu/newsweek/Glycemic_index_and_g
xxs