Mogoče bo kdo od vas vedel, zakaj se mi strnjenka ni strdila. Včeraj je mož na Večerovi strani našel recept za strjenko in morala sem jo narediti. Ker je bilo sestavin za naju preveč, sem delala iz polovice mase. Recept v originalu je glasil (v oklepaju pa so moje zmanjšane mere):
500 g (250 g) svežega ananasa,
2,5 dl (1,25 dl) vode
30 g (15 g) jedilnega škroba
2 dl (1 dl) mleka
40 g (20 g - 12 lističev) želatine
1 l (1/2 l) pomarančnega soka
3 dl (1,5 dl) sladke smetane
Priprava: V mešalcu zmešamo ananas in sok iz kompota oz. če je sveži ananas z dodatkom vode. Segrevamo na plošči štedilnika in med mešanjem dodamo v mleku razmešan škrob. Ko zavre, odstavimo. Dodamo posebej namočeno in ožeto želatino. Razmešamo, da se razpusti. Prilijemo pomarančni sok. Vse skupaj ohladimo do mlačnega. Primešamo še sladko smetano, v katero smo vtepli sladkor. S strjenko napolnimo modelčke, ki jih prej tanko namažemo z maščobo. Namesto modelčkov lahko uporabimo primerne kozarce. Postavimo jih v hladilnik, da se masa strdi. Strjenko previdno zvrnemo na krožnik in jo okrasimo.
Žal se moja strjenka še do zdaj ni strdila. Ali kdo ve, kje je napaka. Danes sem popoldan dodala še eno vrečko želatine v prahu, pa še vedno ni trda. Nič mi več ni jasno. Ker je možu zelo všeč, želi, da jo poskusim narediti še enkrat.
Prosim za pomoč.
lp,
shakra