Kaj početi

mamka  

član od: 10.7.2006

sporočila: 434

27. jun 2009 17:25

Da obudim temo. Mogoče je moje vprašanje bolj za kak drug link pa vendar. S seboj glede zaposlitve nimam težav pač pa se ubadam, kako zaposliti otroka, da bi videl nek smisel v tem početju (mimogrede sem (tudi) vzgojiteljica, tako da mi idej ne manjka). Problem je kaj početi skupaj, da bo "njemu" zanimivo. 

Zdaj so ravno počitnice, naš odhod na morje je še daleč, vsak dan pa dežuje in mi že močno najeda živce. Čeprav smo danes že posejali travo (na 10 m2 - ob novih tlakovcih), oprali sod za vodo, vsi odšli v gozd po gobe (našli le enega jurčka), mi ni prav, ko vidim, da otrok (11 let) sedi za računalnikom ali TV. Zarjovem kot Tarzan, in ga na silo spravim stran (mulec veliko več ve o računalniku kot mi). 

Kako zaposliti, pritegniti mulca, da bi sodeloval? Siliti ga nočem, velikokrat pa ga moram, rada bi ga nekako motivirala, da bi imel željo po poznavanju narave, okolja, npr. poznal več vrst trav, ločil med koruzo in žitom, užival v naravi, gibanju, odkrivanju novih stvari v okolju pa ga to sploh ne zanima. Pravi, da je to beda.  

Kako vi preživljate proste dneve z mulci, na takle počitniški deževen dan? 

No jutri gremo v hišo eksperimentov, ampak to je v nedeljo. V ponedeljek pa bo sam doma in ....ah ja.

Mamka

 

 

 

 

 

     

mamka

ribica  

član od: 31.10.2002

sporočila: 525

27. jun 2009 17:46

Jaz sem v torek popoldne vodila kulinaricne delavnice za osnovnosolce. Vpisanih je bilo 35 otrok, na razpolago pa sem imela tudi 5 pomocnikov. Celo popoldne smo packali in ustvarjali, potem pa smo to pojedli. Otroci so uzivali, moji pomocniki tudi, ... Starsi pa sedaj prihajajo po kopije receptov, da bodo s svojimi nadebudnezi ustvarjali tudi doma. To je bilo izjemoma: z mojima dvema necakinjama (8 in 11 let) pa te dezevne dneve ponavljamo matematiko (knjige iz serije Racunanje je igra so izvrstna zabava), uporabljamo hama perlice, poslusamo pravljice po radiu in resujemo radijske uganke za najmlajse, z mlajso skrbiva za zelenjavo na vrtu... Smo pa za njuno zabavo poskrbeli tudi drugace: en teden sta ze preziveli v gledaliski soli, potem sta en teden hodili v zupnijski oratorij, v ponedeljek bosta za en teden na planinski soli na Planini pri Jezeru, en teden bosta sli s skavti na tabor, potem pa bo ze avgust, ko bomo sli na druzinske pocitnice, septembra imata intenzivne treninge gimnastike. Ko ne bosta imeli vseh teh obveznosti, pa bomo hodile na kopanje. 15.09. pa se ze spet zacne pouk z vsemi obveznostmi, ki to prinasa, med tem pa moramo dobiti cas, da napiseta domace naloge za cez poletje ..... Casa za lenobno sedenje pred TV ali racunalnikom sploh ne bosta imeli. ribica

smrketa  

član od: 21.3.2005

sporočila: 261

27. jun 2009 18:30

Hja, 11 letnika boš težko prepričala, da je trav celo več vrst in da zna biti zanimivo njihovo razločevanje ter da bo pravi frajer, če bo poznal njihova imena. Je star 11! Pri nas toliko stare fante zanima (poleg računalnika, jasno) žoga, kolo, rolerji. Gre ven in se znori, ponoči pa lažje spi. Pa glede njegovih zadolžitev mi ni najbolj jasno ... Ima sploh kakšne? Ali pač takrat, ko mu je naročeno? Se mi zdi, da imajo otroci radi rutino, čeprav se glasno upirajo. Ampak točno vedo, da jih čaka zlaganje posode iz pomivalca, vreča smeti, zalivanje rož. To je njihovo opravilo in pika, ni odstopanj. Pa po potrebi pri kakšnih večjih delih, kot je recimo sejanje trave in pranje soda. Mora tudi neke delovne navade dobit! Sicer pa so počitnice, naj ima nekaj tudi po svoje ... smrketa

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

27. jun 2009 19:59

težko pišem,kaj naj bi drugi počeli vem kaj bo moj počel v ponedeljek torej vstal bo okrog osmih,poskrbel za psa(sprehod,hrana,krtača),pripravil zajtrk za sebe in za sestri,pospravil jedilnico po zajtrku,ravno tako svojo sobo skoraj zagotovo bo pripravil za peko kruha,ali pa ga ,mogoče že pekel,... če me ta čas še ne bo domov,bo pripravil kakšni sadni šejk za malico(tudi za sestri) obvezno pomagal pri pripravi kosila(lupil krompir,mogoče pripravil zelišča,naredil sladico ali sladoled) popoldne pa sledijo prijatelji,tv,računalnik,zagotovo še kolo(tu se priružim)in pa knjige nekaj podobnega bo počel tudi v torek,.... mogoče bo v sredo posesal hišo,opral avto,počistil dvorišče,pokosil travo,... ima sicer 13 let,vendar večino stvari počne kar pomnim in je njegova pomoč in delo tako pri gospoinjstvu kot okrog in po hiši nekaj samoumevnega,saj je sestavni del naše družine strinjam se da so počitnice namenjene počitku,vendar tui zaposlitev ni še nikomur škoila,prej koristila anaeva

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

28. jun 2009 23:37

Ko sem bila otrok, sta starša vsak večer razdelila zadolžitve za naslednji dan. Kdaj si jih opravil, je bil tvoj problem. Se je pa poleti hiša kar svetila . Na splošno bi rekla, da smo imeli otroci poleti veliko več zadolžitev kot med šolskim letom in s tem se nam ni zdelo nič narobe. Zanimivo, televizije nismo smeli gledati in je tudi prižgali nismo (čaprav bi skrivnost gotovo ostala med nami). Je pa res, da smo bili trije in smo se nenehno kaj igrali, tekmovali, (tepli), predvsem pa veliiiiko brali. Če je bilo vreme lepo, smo pa dostikrat pomagali starim staršem na polju.

Seveda, če je 11-letnik sam, je stvar drugačna... se mu ne bi dalo poiskati kakšne družbe, v kateri bi počel kaj zanimivega? Zanimanja za okolje in naravo se na silo ne bo dalo vzbuditi, čeprav to tvojo željo razumem. Mogoče bi morala najti način, da se mu približaš - ugotoviš, kaj zanima njega, in mu iskati zaposlitev v teh okvirih?

tulka

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

28. jun 2009 23:47

Sicer otrok nimam, tako da nisem ravno kvalificirana, zato pa tudi rada brskam po računalniku. Na misel mi je prišlo, da bi ga mogoče lahko zainteresirali ravno preko računalnika, ker to očitno rad počne. Mogoče mu pa naložite, da preko interneta najde čimveč podatkov za kakšen skupni počitniški izlet, pa naj bo potem vaš "vodič". Pa vsak večer lahko z njim predebatirate, kar je našel in mu daste kakšne nove "naloge"...

Nasja

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

29. jun 2009 0:26

Mene je bilo v tistih letih težko spraviti od knjige ... sem imela rada deževne dni, ker so mi nudili primeren izgovor 'saj itak ne morem ven, ker dežuje'.

Drugače mi padejo na pamet še puzzle, pa kak modelarski set, pa raziskovalni set - elektrika, kemija ipd. (zaloga na trgovinskih policah je precej bogata).

Atina

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8702

30. jun 2009 22:28

Danes smo mi imeli kuharski dan:

 

Pozdravček!

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8702

30. jun 2009 22:43

Čas za puzle bo, ko bo padal dež:

 

Pozdravček!

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

1. jul 2009 8:42

lp

cervus

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti