8. okt 2009 12:03
VilmaS, mogoče je bilo narobe, ker si čebulo pražila v masti (rada postane žarka, in splesni,če je zrak okrog nje?).
No, jaz sem naredila takole:
Na roke sem na tanko narezala čebulo.
Nobenega soljenja, ribanja, odcejanja...nič.
V manjših količinah sem jo v globokem olju scvrla do zlatorjave barve (mora biti raje bolj kot manj zapečena, da je potem hrustljava oz. da je prepečena skoz in skoz, ker sicer se ti lahko pokvari, ker je "v sredini" še vodena in surova). V manjših količinah sem jo cvrla zato, ker se ti lahko, če je dovolj hitro ne pobereš iz olja, zažge (vprašanje sekunde!)
Potem sem jo pa res zelo zelo dobro popivnala (papirnate kuhinjske brisače, pa potem še ena kuhinjska krpa, oblikovana v culico in sem jo potem kar po domače "centrifugirala" v njej).
Dala v kozarce za vlaganje (nič solila, soliš lahko potem, če jo grickaš kot čips recimo), ne preveč potlačila, toliko, kolikor gre, če s kozarcem potolčeš po pultu, da se sesede..
Zaprla s hermetičnim pokrovom.
In v hladilnik.
Taka čebula pride v poštev pri kuhanju, kadar ni in ni pravega okusa kakšnega paštafižola, krompirjeve enolončnice ali golaža, enostavno dodaš v jed, malo pokuhaš (se kar lepo razpusti) in to je to.
Pri žgancih z ocvirki jo lahko uturiš zraven, seveda je ne smeš gret ampak saj so ocvirki vroči..
Ma ne vem, ko jo boš naredila, boš že še naprej eksperimentirala.
Drugače pa:
ko je meni hotela čebula zgniti, sem jo tudi enkrat spražila na masti (pravijo, da čebula na masti
res da vse od sebe?), samo sem jo konzervirala kot ocvirke: spodaj čebula, brez zraka vmes, vse skupaj pa prekrito z mastjo, tako da nič ven iz masti ne gleda.
japaja