28. jul 2008 12:54
Najenostavneje je ce jih posusis na soncu -narezes na 3-4 mm debele krhlje(tu lahko porabis tudi tiste,ki so po d klobukom ze malo zelenkaste, torej ne ravno mlade, das na mrezo ali sito in susis na soncu( in ne pozabi jih ponoci zunaj,ker se navzamejo vlage! ). Nekateri jih susijo tudi nanizane na vrvico.Po tnekaj soncnih dneh so suhe,das jih v steklene kozarce in tako se ohranijo vec let.Lisick in drugih gob ne susim,le jurcke.
Eno leto pa se v zmrzovalniku krasno obnesejo takole pripravljene:
gobe temeljito ocistis z nozkom- tudi z mehko vlazno krpico,ce je treba,-in narezes na listke.
V ponvi na par zlicah olja rahlo preprazis malo cebule-(najboljsa je salotka),lahko tudi strok cesna, in dodas gobe. Dodas par kapljic limone , mesas in ko spustijo vodo in se le ta posusi, so gotove.
Solis, dodas malo zmletega popra in malo sesekljanega petersilja.
(Pri gobah ne pretiravaj z zacimbami, ker morajo imeti okus po gobah in ne po dodatkih!)
Das jih v majhne, malo debelejse plasticne vrecke za zamrzovanje,raje manjse kolicine,ker so le zacimba in ne jed.Dve jusni zlici preprazenih gob je dovolj za eno rizoto za dve do tri osebe,dve pizzi, juho za stiri , dva zrezka v omaki...(priblizno)
To so v bistvu ze pripravljene gobe, so res dobre in lepe tudi na pogled,ker ostanejo bele.
Nikoli pa gob ,ki jih meravam zamrzniti,ne blansiram.
Za vlaganje uporabljaj samo neoporecne,cisto majhne,trde gobe.Po mojih izkusnjah so boljse jesenske.
Seveda pa lahko zamrznes tudi cele, surove, vendar le v primeru, da nimas casa ,pa tudi prostora zavzamejo prevec!
P.s. Lipa,ne vem,katere gobe si dobila v dar, ampak jurcki po mojem receptu prav gotovo niso sluzasti, vsebujejo le olje, ki ga potem odcedis in koristno uporabis, -so pa sluzaste druge gobe in sicer storovke ki jih prav zaradi "sluzi" ne maram...
No pa se nekaj: sem se potrudila in poslikala del gob,ki sem jih nasla danes zjutraj, in se sedaj susijo na soncu...
http://www.moj-album.com/uredi/strisko/12923
Pa lep dan!
Lp lucka
Sporočilo je spremenil(a) lucka52 dne 28. jul 2008 12:59:11
Sporočilo je spremenil(a) lucka52 dne 28. jul 2008 14:49:49